KITÖLTÖTTED MÁR?

Segíts, hogy még jobb tartalmat készíthessünk!

Dodge: nincs már hova fejleszteni a belsőégésű motort

Néhányan talán emlékeznek még a Dodge csúfos öngóljára 2018-ból, amikor az új Challenger SRT Demont a világ legjobban gyorsuló autójaként reklámozta, de apró betűkkel azért odabiggyesztette: kivéve a nem tömeggyártott, valamint a hibrid/elektromos autókat. Ezzel gyakorlatilag azt ismerte el, hogy nem is lehet egy kalap alá venni a belsőégésű motoros járműveket a villanyautókkal, hiszen az utóbbiak technológiájukból adódóan mindig előnyből indulnak – az azonnal jelentkező nyomaték és az ebből adódó kiváló gyorsulás az egyik legnagyobb élvezeti faktor az elektromos autók vezetésénél.

Ezt vagy most értették csak meg igazán az amerikai márkánál, vagy csak úszik az árral a Stellantis részeként, de a mai Stellantis EV Day 2021 digitális előadáson látványos prezentációval tették le a voksukat az elektromobilitás mellett. A Dodge a „Tear up the streets, not the planet” szlogen alatt prezentálta villanyautós terveit, ami azt jelenti, hogy az aszfaltot fogják széttépni, és nem a bolygót.

Tim Kuniskis, a Dodge vezérigazgatója leszögezte: a vállalat nem fog elektromos autókat értékesíteni – helyette izomautókat árul, tisztán elektromos meghajtással. A különbség abban rejlik, hogy a márka fiatalos vásárlóbázisa nem technológiát akar venni, hanem stílusos és izmos amerikai autókat, ha pedig elektromos árammal erősebb modellek születhetnek, akkor semmi akadálya megszabadulni a benzinmotortól. Kuniskis elismerte, amit az autóipar már régóta tud: a belsőégésű motoros technológia fejlesztgetése elérte a küszöbét, nincs már olyan innováció, ami nagyobb előnyöket adna, mint az elektromos rendszerre való átállás.

Ennek ellenére konkrét dátumot nem kaptunk azzal kapcsolatosan, hogy mikor érhet véget a hagyományos meghajtású Dodge szörnyetegek gyártása, az viszont kiderült, hogy 2024-ben megérkezik az első villanyautó, ami jelen állás szerint a legelső, kereskedelmi forgalomba kerülő teljesen elektromos izomautó lesz.

A körvonalak egy ’60-as évekbeli klasszikust idéznek

Részleteket nem árult el a gyártó, de a Stellantis prezentációjából kiderült, hogy a vadonatúj STLA Large padlólemez adja az alapját, amibe akár két 330 kW teljesítményű villanymotor is befér, a hatótáv pedig elérheti a 800 kilométert.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.