Főoldal » elektromos autó » Eladná amerikai töltőhálózata egy részét a VW

Eladná amerikai töltőhálózata egy részét a VW

Az Electrify America az Egyesült Államok egyik legnagyobb töltőhálózata a CharegPoint és a Tesla Supercharger töltői mellett. Bár a márkanév Európában nincs bevezetve, talán olvasóink közül is sokan tudják, hogy ez a VW leányvállalata, amelyet a dízelbotrány kapcsán kötött amerikai egyesség hozott életre. Akkor, a nagyobb büntetés elkerülése érdekében, a német cég azt vállalta, hogy 2017-2026 között két milliárd dollárt fektet ebbe az infrastruktúrába, ezzel is elősegítve a villanyautók terjedését az országban.

Most megválnának a cég egy részétől.

Egyedül nem megy?

Az Electrify America a VW Power Day alkalmával is szerepet kapott. A vállalat akkor megosztotta, hogy az USA-ban és Kanadában 560 helyszínen vannak DC villámtöltőik, amelyek teljesítménye 50-350 kW közé esik, idén év végére  pedig 800 helyen, összesen 3500 töltőoszloppal fognak rendelkezni.

Most, a Reuters érestülései szerint a VW mégis megválna a vállalat egy részétől – a vételár 1 milliárd dollár lehet. Bár az amerikai állammal kötött megállapodás pontos szövegét nem ismerjük, furcsa, hogy a büntetésből befektetett pénz egy részét így visszaszerezheti a cég, hiszen ezzel felére csökkenthetik az eredeti beruházás költségét.

A magyarázat talán abban keresendő, hogy a VW egy olyan partnert keres, amely anyagilag is beszállna a további bővítésbe és a vételárat visszaforgatnák. Ha ezt a pénzt nem viszik ki a cégből, hanem fejlesztésre költik, akkor valószínűleg a hivatalnokok is rábólintanak az adásvételre.

A lehetséges partner kiléte egyelőre nem ismert, de nem lepődnénk meg, ha pl. az a Ford lenne az, amely már amúgy is együttműködik a németekkel a villanyautók területén és a VW MEB platformját készül használni elektromos modelljeihez. De természetesen más autógyártók, vagy energiacégek is szóba jöhetnek, így akár a Hyundai is, amely jelenleg az Electrify America hálózatán ad ingyen töltést az új vásárlóknak.

 

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Biró Balázs

A fenntartható közlekedés elkötelezett híve, akit elsősorban a Tesla céltudatos és piacot felforgató tevékenysége rántott magával ebbe a világba, így publikációi elsősorban erre a területre koncentrálnak.