Főoldal » elektromos autó » Itt az első videó a Cybertruck összkerékkormányzásáról

Itt az első videó a Cybertruck összkerékkormányzásáról

Ha most hihetünk Elon Musk ígéreteinek, akkor a Tesla Cybertruck gyártása jövőre kezdődhet meg a Giga Texasban. Természetesen a vállalat mérnökei a prototípus bemutatója óta eltelt közel 2,5 évben is dolgoztak az autón, és az már az új austini gyár megnyitóján kiderült, hogy például a kilincseket eltüntették róla, de az amerikai szabályozás értelmében a kamerák helyett visszapillantó tükröket kapott az autó.

De nem ez az egyedüli változás.

Ritka, de hasznos

Az internet emlékezete szerint az első szériában gyártott hátsókerék kormányzással szerelt autó az 1985-ös Nissan R31 Skyline volt. Tömegesen nem terjedt el ez a technológia, de egy-egy különlegesebb autón használta más gyártó is, így például a BMW 850CSi, a Lamborghini Urus, a Porsche 911 GT3, vagy a Ford F-150 egy változata is tudja ezt a trükköt.

A villanyautók közül a Mercedes EQS jut elsőként eszünkbe, de hasonlót tud a rákjárás üzemmóddal a Hummer EV is.

A végeredmény, azaz a szűk fordulókör szempontjából a Rivian is hasonlót eredményt ért el, igaz a harckocsi-forduló nevű trükkhöz ők nem egy kormányozható hátsó kereken keresztül jutottak el, hanem egyszerűen a kerekenként külön-külön villanymotoros megoldást használják ki, mégpedig úgy, hogy az autó egyik oldalán ellenkező irányba forognak a kerekek, mint a másikon.

A hátsókerék kormányzás előnye – sportautókon kívül – leginkább hosszú autóknál, vagy nehéz, szűk terepen közlekedő járműveknél mutatkozik meg, mert így az autó fordulóköre jóval kisebb, mintha csak hagyományos módon, az első kerekek kormányozhatóak. A Renault is megmutatta a technológiát a Mégane sportos RS változatánál, és állítólag a hagyományos kiadáshoz képest 40%-kal kisebb helyen tud a kocsi megfordulni.

A Tesla valószínűleg a növekvő verseny miatt döntött úgy, hogy a Cybertruck is megkapja ezt az extrát – ez eleve egy nagy, hosszú autó, amit ráadásul úgy pozicionálnak, hogy úttalan utakra is alkalmas lehet. Eddig azonban csak hallottunk az újdonságról, látni nem láttuk. Nos úgy tűnik, hogy a Giga Texas megnyitójára elvitt prototípusok közül legalább egy már tudta ezt a szolgáltatást, mivel a helyszínen videózó meghívottak lencsevégre kapták, amint parkolás közben a hátsó kerekek is elmozdulnak jobbra-balra.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Biró Balázs

A fenntartható közlekedés elkötelezett híve, akit elsősorban a Tesla céltudatos és piacot felforgató tevékenysége rántott magával ebbe a világba, így publikációi elsősorban erre a területre koncentrálnak.