Újra lehet pályázni az állami milliárdokra elektromos busz vásárlásához

Összesen 50,7 milliárd forint értékben igényelhetnek támogatást elektromos meghajtású autóbuszok és az ezekhez kapcsolódó töltőinfrastruktúra kiépítéséhez a 25 ezer főnél nagyobb lakosú települések és a fővárosi agglomeráció közlekedési közszolgáltatói a Zöld Busz Program új pályázatán – jelentette be Steiner Attila, körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkár.

Az RRF-ZBP-006-22 kódszámon futó programban 2022. május 5. és szeptember 30. között lehet beadni a pályázatokat, a részletes felhívás elérhető a palyazat.gov.hu oldalon. Kérelmet a 25 ezer főnél népesebb városok önkormányzatai és azok közlekedésszervezői, helyi személyszállítási közszolgáltatói, valamint a főváros legfeljebb 100 km-es vonzáskörzetének személyszállítási közszolgáltatói nyújthatnak be. Elektromos autóbuszok beszerzésére legfeljebb 80 százalékos, töltőberendezésre és töltőinfrastruktúra kiépítésére pedig maximum 60 százalékos támogatás igényelhető. A keretből a támogatás arányától függően várhatóan 300-350 autóbuszt lehet beszerezni, amelyek hozzájárulnak majd ahhoz, hogy hazánk elérje hosszútávú klímasemlegességi céljait, többek között azt, hogy 2050-re karbonsemleges országgá váljon.

A Zöld Busz Program 2020-ban indult el a Klíma- és Természetvédelmi Akcióterv keretében azzal a céllal, hogy támogatást biztosítson a leginkább szennyező buszok forgalomból való mielőbbi kivonásához, ezáltal javítva a városi életminőséget. A mintaprojektek során mind a települések lakói, mind a buszsofőrök, mint a járművek üzemeltetői megismerkedhetnek az elektromos autóbuszok jellemzőivel, amely rendszerint olyan pozitív tapasztalatokkal végződik, hogy megrendelések is követik.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.