Így teszteli szilárdtest-akkumulátorának gyártását a Nissan

Szilárdtest-akkumulátorokkal foglalkozó gyárprototípust rendezett be a Nissan a kanagawai kutatóközpontján belül, ahol az akkumulátorok dizájnját és gyártási folyamatát fogják tanulmányozni, elősegítve a várva várt technológia problémamentes piaci bevezetését még ebben az évtizedben. A japán autógyártó vállalat az itt megszerzett tudásra és tapasztalatokra alapozva elindítja a szilárdtest-akkumulátorainak kísérleti gyártását a Yokohama létesítményében a 2024-es pénzügyi évben, négy évvel később pedig a sorozatgyártott elektromos autókban is megjelenhet a technológia.

A Nissan úgy véli, hogy a szilárdtest-akkumulátor ára kilowattóránként 75 dollárra csökkenthető a 2028-as pénzügyi évre, röviddel azután pedig még tovább, 65 dollárra fog zuhanni ez az ár, így már a szilárd elektrolittal rendelkező akkumulátorokkal szerelt elektromos autók is elérhetik a benzines járművek árszintjét. Számos más autógyártóhoz hasonlóan a Nissan is korszakváltó technológiának tartja a szilárdtestakkut, mely a hagyományos lítium-ion akkuk energiasűrűségének kétszeresét kínálja gyorsabb töltéssel.

A szilárdtestakku-prototípusok teszteléséről videót is közzétett a Nissan:

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.