Idén már esélytelen új Mustanghoz jutni!

A Ford néhány nappal ezelőtt szép csendben meghosszabbította a Mustang Mach-e leszállításának határidejét. A korábbi 20-28 hét közötti várakozási idő most már 32+ hetet mutat, ami arra enged következtetni, hogy továbbra is gyártási nehézségekkel küzdenek a michigeniek. A gyakorlatban a 32 hét azt jelenti, hogy aki a 2022-es változatból rendelne, szinte biztos, hogy nem kapja azt meg novembernél előbb, de a 32-es szám mögötti ”+„ jel szerint a gyártó fenntartja magának a jogot a további hosszabbításra, így ez akár azt is jelentheti, hogy aki idén rendel, azt nem is biztos, hogy a 2022-es modellévből szolgálják majd ki.

Ford Mustang Mach-e AWD (premium változat) Forrás: ford.hu

Egyik pofon a másik után

Mint ismeretes a Ford még 2022 februárjában függesztette fel a Mach-e California Route 1, illetve a Premium felszereltségű változatainak megrendelésének lehetőségét. Vagyis korlátozták a gyártást a meglepően magas kereslet és az ellátási lánc nehézségeire hivatkozva. Az autóipart egyébként is folyamatos pofonok érik, vagyis a globális ellátási lánc problémái, a félvezetőhiány, az alapanyagok drasztikus drágulása és egyéb, az egész bolygót érintő kihívások a Ford helyzetét sem teszik könnyűvé.

A gyártás korlátozása azt jelenti, hogy a már egy több, mint egy éve gyártásban lévő, és 2022-ben minimálisan frissített Mach-e változatokból a Ford most kizárólag a legalacsonyabb felszereltségű (Select), illetve a GT változatot gyártja, ami nem csoda, hiszen előbbihez kevesebb félvezetőre van szükség, míg utóbbin valószínűleg magasabb az árréstartalom. Mindezek tükrében egyébként érthető, hogy a tavaly év végén bemutatott GT változat mára az átadott elektromos Mustangok 72%-át teszik ki.

Ford Mustang Mach-e GT változat. Forrás: ford.com

Igazából van, de nincs

A cikk írásakor a hivatalos közleményekben sehol nem találtam utalást a gyártás totális leállítására, azonban a Ford hivatalos honlapján jelenleg semmilyen modellt nem lehet kosárba tenni. Tudva azt, hogy az elektromos Mustangot eleve csak online lehet megrendelni, ez tulajdonképpen azt jelenti, hogy akinek nincs folyamatban lévő rendelése, az jelenleg csak a másodlagos piacon juthat hozzá a Mach-e különböző változataihoz. Vagy hatalmas szerencsével, ha esetleg néhányat, a megnövekedett várakozási idő miatt visszamondtak, és a legyártott modell még nem talált új gazdára.

https://www.ford.com/suvs/mach-e/

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Zvara Szabolcs

Hiszek abban, hogy a legkisebb tettnek is lehet óriási hatása ezért villanyautót használok, amit napelemről töltök. Igyekszem a háztartást műanyagmentesíteni, a hulladékot szelektíven gyűjteni, az elhasznált dolgokat újra felhasználni és amit lehet a saját kertben megtermelni. Jó érzés tudni, hogy ez nem csak nekem számít, ezért csatlakoztam a Villanyautósok.hu csapatához.