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
auto
2024. 04. 26. péntek

Menet közben gyulladt ki egy Tesla Model Y

elektromos autó

Menet közben gyulladt ki egy Tesla Model Y múlt pénteken British Columbia államban, North Vancouverben. A járművezető az ablakot betörve menekült ki a füstölő autóból – írja az Electrek.

A járművezető, aki csupán nyolc hónapja vásárolta az autót, a kiérkező tűzoltóknak elmondta, hogy a jármű hibajelzést adott, majd kikapcsolt. Füstöt észlelt és az elektronikus ajtónyitás nem működött, de még az ablakokat sem tudta lehúzni, ezért a lábával rúgta ki az ablakot. Egyre több modellben találkozhatunk elektronikus ajtónyitó rendszerrel, így a Teslákban is. A hasonló veszélyhelyzetekre minden autóban kötelező a mechanikus nyitási lehetőség, talán pánikban volt az autós, azért nem jutott eszébe ezt használni.

Az autó percekig füstölt, majd lángok is felcsaptak. A tűzoltóság 5 perc alatt a helyszínen volt, és gyorsan eloltották a tüzet, ami arra utal, hogy valószínűleg nem az akkumulátor égett. Az eseményről videó is készült.

A közelmúltban egy parkoló Tesla Model 3 is lángra kapott Kaliforniában, az esetről a Bakersfield Now számolt be. Az autó tulajdonosai egy közeli házban tartózkodtak, amikor a Tesla applikáció értesítést adott valamilyen problémáról. Kisiettek a parkoló autóhoz, amely füstölt. A hátsó ajtót kinyitva már lángok csaptak fel. A tűz a tulajdonos elmondása szerint a hátsó ülésre rögzített gyerekülés alatt indult. A gyerekülés, egy babakocsi, és némi tápszer mellett az autóban elégtek a felesége jegyzetei is.

Az eset előtt a család épp vacsorázni készült egy közeli városba, de az utolsó pillanatban lemondták az esti programot. Talán ez volt a szerencséjük, így nem ültek az autóban, amikor az kigyulladt.

A tűzoltók gyorsan megfékezték a lángokat, igaz, rendelkeztek képesítéssel kifejezetten elektromosautó-tüzekre. A Tesla Roadside Assistance egy ideig nem tudta elszállítani a járművet, amelyre a Tesla saját biztosításával rendelkezett a tulajdonos.

Az elektromosautó-tüzeket kiemelt médiafigyelem kíséri, azonban nem árt helyén kezelni a dolgokat: a statisztikák szerint egy nagyságrenddel nagyobb az esélye a kigyulladásra a hagyományos autóknak.

Nagyságrendekkel tűzveszélyesebb a hagyományos autó, mint az elektromos

Címlapkép: Youtube / Sons of Vancouver Distillery

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.