Tűzoltónak állt a legkisebb Opel

Új taggal bővült a rüsselsheimi tűzoltóbrigád flottája, s bár elsőre furcsának tűnhet, hogy éppen egy miniatűr, kétszemélyes, elektromos mopedautót állítottak szolgálatba, jó okkal esett a választás az Opel Rocks-e modellre.

Az Opel sajtóközleményben számolt be arról ma délelőtt, hogy a rüsselsheimi autógyárának területén szolgálatot végző tűzoltóflotta legújabb tagja egy egyszeri átalakításból született Rocks-e, amelyet egyedi festéssel, megkülönböztető jelzéssel, és a munkavégzéshez szükséges eszközökkel szereltek fel. A mindössze 2,41 méter hosszú és 1,39 méter széles kétüléses járművet értelemszerűen nem arra fogják használni, hogy a tűzoltócsapatot szállítsa, és még csak a tűz oltásában sem vesz részt, ám tud valami olyat, amit a tűzoltóság monstrumjai nem: manőverezni a gyárépületben.

A Rocks-e feladata rutin biztonsági ellenőrzések elvégzése: a tűzoltók körbejárják vele a gyárat, ellenőrzik a tűzoltókészülékek állapotát, biztosítják az arcmaszkok, kézfertőtlenítők, és koronavírus-gyorstesztek utánpótlását, valamint felügyelik a tűzveszélyes gyártási folyamatok, például a hegesztés és forrasztás biztonságát.

A tűzoltóknak egy mintegy 1,9 négyzetkilométeres területet kell felügyelet alatt tartani, amely korábban úgy történt, hogy leparkolták a járművet a bejárat előtt, és gyalog járták be a létesítményt. A Rocks-e méretéből, és zéró károsanyag-kibocsátású hajtásláncából fakadóan azonban immár a gyár minden szeglete elérhető autóval, amivel rengeteg időt tudnak spórolni a tűzoltók.

A négykerekű motorkerékpár kategóriába sorolandó apróság WLTP-szerinti hatótávolsága 75 kilométer, amely az Opel beszámolója szerint bőven elegendő a feladatainak elvégzésére, ráadásul a 45 km/h-s végsebesség sem jelent gondot, hiszen a gyár területén 30 km/h a megengedett legnagyobb sebesség.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.