Főoldal » elektromosautó-töltés » Már Németországban is vezeték nélkül töltik a taxikat

Már Németországban is vezeték nélkül töltik a taxikat

A múlt héten bekapcsolták Németország legelső, elektromos taxik számára létrehozott vezeték nélküli utcai töltőpontjait Köln városában, közvetlenül a fő vonatpályaudvar közelében. A német szövetségi gazdasági minisztérium és Köln városa által is által támogatott, úgynevezett TALAKO projekt 2019-ben indult az első töltőprototípus letelepítésével Mülheimben az Auto Stephany taxitársaságnál, ahol egy induktív töltés befogadására alkalmas módon átalakított LEV TX típusú járművel tesztelte a vállalat.

A projekt köztéri telepítéssel folytatódott Kölnben: a RheinEnergie AG-val együttműködésben két vezeték nélküli töltőt építettek be az aszfaltba a várakozó taxik számára kialakított parkolóban, és további négy ilyen töltőállomás létesül a következő két hét folyamán. A technológiát az INTIS GmbH biztosítja, és 22 kW teljesítményű villanyautó-töltésre képes. A kísérleti projekthez további öt LEVC TX taxit alakítottak át a partnerek, amely egyébként nem 100%-ban elektromos hajtású autómodell, ugyanis hatótávnövelőként használható benne benzinmotor.

Nemrég Göteborgban is indult egy hasonló projekt, ott a skandináv régió egyik legnagyobb taxitársaságának elektromos flottája használja az induktív töltőpadokat, de már Oslo utcáin is felbukkant a technológia.

 

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.