Menet közben gyulladt ki egy Tesla Model Y

Menet közben gyulladt ki egy Tesla Model Y múlt pénteken British Columbia államban, North Vancouverben. A járművezető az ablakot betörve menekült ki a füstölő autóból – írja az Electrek.

A járművezető, aki csupán nyolc hónapja vásárolta az autót, a kiérkező tűzoltóknak elmondta, hogy a jármű hibajelzést adott, majd kikapcsolt. Füstöt észlelt és az elektronikus ajtónyitás nem működött, de még az ablakokat sem tudta lehúzni, ezért a lábával rúgta ki az ablakot. Egyre több modellben találkozhatunk elektronikus ajtónyitó rendszerrel, így a Teslákban is. A hasonló veszélyhelyzetekre minden autóban kötelező a mechanikus nyitási lehetőség, talán pánikban volt az autós, azért nem jutott eszébe ezt használni.

Az autó percekig füstölt, majd lángok is felcsaptak. A tűzoltóság 5 perc alatt a helyszínen volt, és gyorsan eloltották a tüzet, ami arra utal, hogy valószínűleg nem az akkumulátor égett. Az eseményről videó is készült.

A közelmúltban egy parkoló Tesla Model 3 is lángra kapott Kaliforniában, az esetről a Bakersfield Now számolt be. Az autó tulajdonosai egy közeli házban tartózkodtak, amikor a Tesla applikáció értesítést adott valamilyen problémáról. Kisiettek a parkoló autóhoz, amely füstölt. A hátsó ajtót kinyitva már lángok csaptak fel. A tűz a tulajdonos elmondása szerint a hátsó ülésre rögzített gyerekülés alatt indult. A gyerekülés, egy babakocsi, és némi tápszer mellett az autóban elégtek a felesége jegyzetei is.

Az eset előtt a család épp vacsorázni készült egy közeli városba, de az utolsó pillanatban lemondták az esti programot. Talán ez volt a szerencséjük, így nem ültek az autóban, amikor az kigyulladt.

A tűzoltók gyorsan megfékezték a lángokat, igaz, rendelkeztek képesítéssel kifejezetten elektromosautó-tüzekre. A Tesla Roadside Assistance egy ideig nem tudta elszállítani a járművet, amelyre a Tesla saját biztosításával rendelkezett a tulajdonos.

Az elektromosautó-tüzeket kiemelt médiafigyelem kíséri, azonban nem árt helyén kezelni a dolgokat: a statisztikák szerint egy nagyságrenddel nagyobb az esélye a kigyulladásra a hagyományos autóknak.

Címlapkép: Youtube / Sons of Vancouver Distillery

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.