Nagyságrendekkel tűzveszélyesebb a hagyományos autó, mint az elektromos

Több mint 100-szor tűzveszélyesebbek azok a járművek, amelyekben van belső égésű motor, mint a villanyautók, írja az Electrek az Egyesült Államokban bekövetkezett tűzesetek és az utakon futó járművek számán alapuló hivatalos statisztikára hivatkozva. Meglepő módon a hibridek kétszer gyakrabban érintettek tűzesetekben, mint az egyszerű benzinmotoros járművek.

Tegye fel a kezét, aki hallott elektromos autó tűzről az elmúlt évben. Majd jelentkezzen az, aki hetente több porrá égő hagyományos autóról olvasott. Azonnal körbejárja a világsajtót, ha kigyullad egy elektromos autó, ezzel szemben egy hagyományos autó kiégése többnyire csak a helyi lapok számára hír, annyira mindennapos esetről van szó.

Az Egyesült Államokban 2020-ban összesen 1,4 millió tűzeset következett be, melyek 15%-át járműtüzek jelentették, szám szerint 215.000 ilyen tűzeset történt. Az elektromos autók az összes tűzesetnek csupán 0,02%-át adták, 52 ilyen baleset következett be. Gondolhatnánk, hogy a magyarázat az, hogy lényegesen több hagyományos autó fut az utakon, mint villanyautó. Ez természetesen igaz is, azonban a tűzesetek aránya lényegesen rosszabb, mint amit az autók száma indokolna.

2020-ban az Egyesült Államok útjain 287 millió autó futott, amivel 215.000 tűzesetet elosztva megkapjuk, hogy az összes autó 0,075 százaléka volt érintett tűzesetekben. Az elektromos autók száma 2020 végére elérte az 1,7 milliót, amivel az 52 tűzesetet osztva egy nagyságrenddel kisebb számot kapunk, 0,003% a kigyulladó villanyautók aránya.

Forrás: AutoinsuranceEZ.com

Az autoinsuranceEZ.com infógrafikája az ezrelékeknél látványosabban, 100.000 autóra vetítve adta meg a tűzesetek számát, ráadásul külön kiemelve a hibrid járművek tűzveszélyességét, amely duplája a kizárólag benzinmotorral hajtott autókénak, és több mint százszorosa a tisztán elektromos autók kockázatának.

Címlapkép: Oslo brann-og redningsetat

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.