27 ezer kilométeres útra indulnak az új elektromos Nissannal

A Föld mágneses északi pólusától a déli sarkig, több mint 27.000 kilométert fog megtenni Chris Ramsey brit kalandor egy speciálisan átalakított Nissan Ariya volánja mögött – a Pole to Pole expedícióval a japán autógyártó a hamarosan megjelenő tisztán elektromos szabadidő-autójának képességeit kívánja bemutatni a leendő vásárlóknak.

Az út során ­– amely egyébként a legelső, a két sarkvidék között bármilyen meghajtású járművel megtett túra lesz – változatos útviszonyokkal és időjárási körülményekkel kell megküzdenie mind az autónak, mind a sofőrjének. Ramsey az Arktiszról indul, majd Észak-, Közép-, és Dél-Amerikát átszelve átkel az Antarktiszra, s bár a pontos útvonal egyelőre nem ismert, a Nissan közleménye szerint hófödte gleccservidékek, hegyi felfutók, és sivatagi tájak váltják majd egymást, -30°C és 30°C közötti előrejelzett hőmérséklet-tartományban.

A Nissan Ariya a vállalat úgynevezett e-4ORCE járművezérlési technológiáját használja, amely külön-külön kezeli mind a négy kerék nyomatékát, a fékezési teljesítményt pedig összehangolja, annak érdekében, hogy stabilabb és egyenletesebb legyen a vezetés mindenféle útfelületen. Bolygónk legkeményebb vidékeihez ennél azonban egy kicsit többre van szükség, így az Ariya speciális terepfelszerelést kap, melynek látványtervei alább láthatók. Az átalakított autót egy gyári Nissan Ariya e-4ORCE fogja kísérni Amerikán keresztül.

A 2023 márciusában induló kaland nem az első ilyen kihívás lesz Ramsey számára: feleségével ő volt például az első, aki a mongol ralit egy tisztán elektromos autóval teljesítette. Akkor több mint 16.000 kilométert tettek meg 56 nap alatt egy Nissan LEAF-fel.

A Nissan Ariya összkerékmeghajtású változata a legnagyobb, 87 kWh-s akkuval a WLTP szerint közel 460 kilométert tud megtenni egy töltéssel, de az extrém alacsony hőmérséklet ebből sokat levesz, így nem kis kihívás egy ilyen interkontinentális expedíció. Nem is lehetetlen azonban, ahogyan azt már más villanyautósok bizonyították.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.