Főoldal » elektromos autó » A Shell is csak marketingnek használja a zöld átalakulást?

A Shell is csak marketingnek használja a zöld átalakulást?

11 éves munkakapcsolat után hagyta ott a Shellt egy biztonsági tanácsadó, aki úgy érezte nem tud tovább egy olyan vállalatnak dolgozni, amely – a szavai szerint – figyelmen kívül hagy minden figyelmeztetést és nem veszi komolyan a klímaváltozás veszélyét.

Búcsúlevelében Caroline Dennett 1400 Shelles kollégának, köztük sok vezetőnek is elküldte véleményét a vállalatról, majd írását megosztotta a LinkedIn közösségi platformon is, ami több ezer reakciót és elég nagy port kavart.

Zöld festék

Dennett 11 évig dolgozott a brit-holland olaj és gázipari vállalatnak, munkája pedig az volt, hogy a kitermelés és a munkaerő biztonságát szavatolja, a környezeti károkat és személyi sérüléseket előzze meg. Azonban most már nem tud tovább egy olyan cégnek dolgozni, amelynek Goal Zero nevű programja teljes csőd, üres lózung.

Caroline Dennett felmondólevele.

A szakember szerint a vállalat pontosan tisztában van vele, hogy az olaj és gázkitermelés fokozása rendkívül káros a környezet és a bolygó lakossága számára. A Shell nyilvánosan azt kommunikálja, hogy céljuk a teljes karbonsemlegesség, de a valóság az, hogy folytatják az új mezők feltárását és még több szénhidrogént akarnak kitermelni. Azt is a cég szemére veti, hogy a környezeti kockázatok csökkentése másodlagos, a lényeg a kitermelés növelése.

Szeretném, ha a Shell vezetői és menedzserei belenéznének a tükörbe, és feltennék maguknak a kérdést, hogy a kőolaj és földgáz kitermelés fokozása tényleg az emberiség biztonságos jövőjét szolgálja-e.

Véleménye szerint a Shellnek arra kellene használnia szaktudását és tőkéjét, hogy vezesse a fosszilis üzemanyagokról történő átállást, de ez nem céljuk. Bár tudja, hogy ezzel most hidakat éget fel maga mögött, mégis úgy döntött nyilvánossá teszi a szakítás okát és arra biztatja volt kollégáit, hogy aki teheti, hagyja el az iparágat.

A Shell egyébként az elmúlt években töltőhálózatot vásárolt és saját villámtöltőket telepít a benzinkútjainál. A kérdés csak az, hogy ez mindössze egy kis zöld festék a cég logóján, vagy tényleg komolyan gondolják az átállást?

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Biró Balázs

A fenntartható közlekedés elkötelezett híve, akit elsősorban a Tesla céltudatos és piacot felforgató tevékenysége rántott magával ebbe a világba, így publikációi elsősorban erre a területre koncentrálnak.