Főoldal » elektromos autó » Két Tesla-gyárban is újabb műszak állt csatasorba

Két Tesla-gyárban is újabb műszak állt csatasorba

Az elmúlt hetekben és hónapokban sokszor kellett arról beszámolnunk, hogy a világ különböző autógyártói ilyen-olyan okokból kénytelenek voltak leállítani a termelést.

Most azonban szerencsére 24 órán belül már a második pozitív hírt oszthatjuk meg  a villanyautók gyártásával kapcsolatban.

Berlin

Úgy néz ki, a korábbi híresztelésekhez képest több mint egy hónappal korábban, már most hétfőn két műszakos beosztásra váltott a Tesla első európai gyára. A Drive Tesla Canada információi szerint május 23-tól reggel 7-től délután 3-ig, illetve 3-tól este 11-ig, napi 16 órában dolgoznak a Grünheide területén található üzemben. Ezzel egy időben növelni fogják a fehér autók gyártási darabszámát is – április 2-ig csak fekete Model Y készült a német gyárban, de most már két színnel folyik a termelés.

További változás, hogy több országban, így például Norvégiában az alapfelszereltség része lett a vonóhorog – nálunk ez még egy 500 ezres extra. A hírek szerint hamarosan gyártásba kerülnek az ezzel szerelt autók, amelyek kiszállítása a harmadik negyedévben kezdődik meg.

Kapcsolódó hír, hogy most már Európán kívülre, a Közel-Keletre, Izraelbe is exportál a Giga Berlin – a napokban megérkezett oda az első Model Y Performance szállítmány.

Sanghaj

A Reuters úgy értesült, hogy május 24-től a giga Sanghaj is két műszakban folytatja a munkát, és a vállalat napi 1000-ről 2600-ra emeli a gyártási darabszámot. Az elmúlt napokban egyre inkább normalizálódik a helyzet a városban, már beindult pár metróvonal is, és úgy néz ki a beszállítóktól is rendelkezésre állnak a szükséges alapanyagok. Így a gyár elérheti a lezárások előtti termelési ütemet.

A kínai ipari minisztérium egyébként arról adott hírt, hogy az újranyitás óta a Tesla helyi üzeme már 26 ezer autót gyártott le. Azt már pár hete tudjuk, hogy április 19-30 között 10.757 kocsi készült el, most az is kiderült hogy május 1-19 között ehhez még 15 ezret tettek hozzá.

Egyes számítások szerint, ha nem lesz több fennakadás, a kiesés 70 ezer autóval csökkentheti a Tesla második negyedéves globális teljesítményét, ami valahol 250 ezer darab magasságában lehet. Ez az egy évvel korábbihoz képest 25%-os növekedést jelentene, azonban az idei első negyedév adataitól 20%-kal marad el.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Biró Balázs

A fenntartható közlekedés elkötelezett híve, akit elsősorban a Tesla céltudatos és piacot felforgató tevékenysége rántott magával ebbe a világba, így publikációi elsősorban erre a területre koncentrálnak.