Főoldal » elektromos autó » Bemutatkozott a sorozatgyártásra érett napelemes villanyautó

Bemutatkozott a sorozatgyártásra érett napelemes villanyautó

A müncheni székhelyű Sono Motors bemutatta a Sono Sion sorozatgyártásra kész változatát. Az autó műszaki paraméterei nem változtak az eddig ismertekhez képest, így a most közzétett módosítások a belső kialakításra, valamint a karosszériára vonatkoznak. A következő lépés 37 autó legyártása, melyek közül 16 teljesen működőképes lesz, 21 pedig töréstesztekhez és egyéb vizsgálatokhoz készül. A sorozatgyártás a jövő év második felében kezdődhet meg a finn Valmet Automotive üzemében. Az ígért ár még mindig biztató, Németországban bruttó 29 899 eurótól indulhat az értékesítés.

A sorozatgyártásra kész modell esetében megőrizték azt a koncepciót, hogy nem csak az autó tetején, de az ajtókon, a motorháztetőn és a csomagtérajtón is napelemeket helyeznek el. Összesen 456 darab úgynevezett félcellát építenek be a karosszériába. A napelem körülbelül éves 5000 kilométerre, napi 16 kilométerre elegendő energiát biztosít az autónak, így aki a hétköznapokban csak munkába járásra használná az autót, csak nagyon ritkán kell külső forrásból feltölteni az akkumulátort.

 

A töltés maximális teljesítménye egyébként DC töltésnél 75 kW, AC töltésnél pedig 11 kW lesz. A fedélzeti töltő kétirányú, azaz külső elektromos berendezések is megtáplálhatók az autóból. A napenergiát és a hálózatból betöltött energiát egyaránt az 54 kWh-s LFP akkumulátor tárolja, amely körülbelül 305 kilométeres WLTP hatótávolságot biztosít.

Martin Meiners

A sorozatgyártásra kész modell újdonságai a részletekben rejlenek, áttervezték például az első fényszórókat és a hátsó lámpatestet, a töltőnyílás az autó elejének közepére került, integrálták a tolatókamerát. A belső térben is elvégezték a sorozatgyártás megkezdéséhez szükséges módosításokat, de a szabadon álló, kiemelkedő infotainment képernyőt és a valódi mohát egyaránt megtartották a tanulmányautóból.

A cég a járművekbe integrált napelemes megoldását nem csak személyautón, hanem buszokon és kamionokon is szeretné használni. A buszok esetében a légkondicionáló, áruszállításkor pedig elsősorban a hűtést igénylő élelmiszerek esetén lehet hasznos és elegendő a járművek tetejébe integrált napelemek által biztosított energia.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.