Több ezer liter gázolajat spórolhat meg a napelemes hűtőkocsi

Sokszor halljuk ismerősöktől, baráti körből, hogy milyen jó lenne napelemeket tenni a villanyautók tetejére, hogy annak segítségével örökké teljesen zéró kibocsátással lehessen közlekedni. Még olyan autógyártó is akad, amelyiknél extraként rendelhető a tetőbe integrált PV panel egyes típusokhoz. Azonban a gyakorlati tapasztalatok azt mutatják, hogy ez legfeljebb hozzájárulni tud a fedélzeti elektronika működtetéséhez, az autó hajtásához azonban nagyságrendet kellene ugrani a megtermelt energia mennyiségében. Egy személyautó szabad felülete egyszerűen túl kicsi ehhez, ráadásul a napelemek extra súlya negatívan befolyásolhatja a fogyasztást.

De ez nem azt jelenti, hogy a kerekeken guruló napelemes energiatermelésnek sehol nincs jövője.

Több mint zöld marketing

A Sono Motors egy német startup, amely járművekbe integrált napelemek fejlesztésével foglalkozik. Céljuk, hogy ezek az eszközök olyan könnyűek és hatékonyak legyenek, hogy érezhetően hozzájáruljanak a villanyautók hatótávjának növeléséhez. Bár természetesen sok sikert kívánunk nekik, a személyautók kapcsán a fent említett okokból szkeptikusak vagyunk. Egy most bejelentett új projektjük ellenben rendkívül ígéretesnek hangzik.

A Sono már eddig is foglalkozott buszok és teherautók napelemes kiegészítésével, azonban most a CHEREAU nevű francia trélergyártóval közösen azt tervezik, hogy fagyasztott árut szállító hűtőkamionokhoz gyártanak majd olyan vontatmányt, amelynek energiaigényét nagyrészt az arra telepített napelemek termelik meg.

A számítások szerint a 9,8 kW csúcsteljesítményű integrált napelemes rendszer elméletileg akár évi 8475 liter üzemanyagot is megspórolhat, de ennél reálisabban számolva, átlagos körülmények között 3416 liter gázolajjal fogyhat miatta kevesebb kamiononként. Mellékesen ez 9 tonnával csökkenti a tehergépjármű éves lokális CO2-kibocsátását.

Ehhez a teljesítményhez közel 60 négyzetméternyi napelemet integrálnak majd a jármű dobozának tetejébe és oldalába.

A prototípust az őszi IAA-an, a szeptember végén megrendezendő hannoveri autókiállításon fogják bemutatni, majd hét hónapon át tartó franciaországi teszt következik, hogy validálják a fenti számításokat. Ha igaznak bizonyulnak az adatok, akkor akár 80%-os energiamegtakarítás is elérhető lesz a hagyományos kamionokkal szemben, ahol a dízelmotor termeli meg a hűtéshez szükséges energiát is. A megoldás természetesen elektromos kamionoknál is működhet, így a jármű aksijainak kapacitásából több jut a hatótávra.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Biró Balázs

A fenntartható közlekedés elkötelezett híve, akit elsősorban a Tesla céltudatos és piacot felforgató tevékenysége rántott magával ebbe a világba, így publikációi elsősorban erre a területre koncentrálnak.