Főoldal » elektromos autó » Elhagyta hűtőrácsát a Polestar villanyautója

Elhagyta hűtőrácsát a Polestar villanyautója

Jelentős átalakulással lép a 2024-es modellévbe a Polestar tisztán elektromos szedánja. Megújult dizájnnal és továbbfejlesztett hajtáslánccal várja vásárlóit, és a márka történetében először hátsókerékhajtás is választható a Polestar 2 frissített változatához, amely immár megrendelhető a honlapról a vállalat valamennyi európai piacán. Németországban alapáron 50.190 euróba, átszámítva körülbelül 19,5 millió forintba kerül az autó, kiszállítása 2023 harmadik negyedévében várható.

A leglátványosabb újdonság bizonyára mindenkinek azonnal feltűnik, aki látta már valaha a 2019-ben piacra dobott Polestar 2-t: eltűnt a hűtőrács, a korábban sötét színű terület helyét az úgynevezett SmartZone vette át. Amellett, hogy ez a fehér panel egy teljesen új arccal ruházza fel a járművet, itt rejtőzik a vezetéstámogató rendszerek számos hardvere, például a kamera és a közepes hatótávú radar. A SmartZone egyébként a Polestar legelső SUV-jában, a Polestar 3-ban debütált tavaly ősszel, így a Geely csoporthoz tartozó márka két villanyautója most igencsak erőteljes hasonlóságot mutat elölről.

Az alapfelszereltség sem maradt érintetlen, néhány, korábban opcionális felszerelés mostantól az alapcsomag része, például a vezeték nélküli telefontöltő.

A Polestar 2 összes típusába új generációs villanymotorok és inverterek kerülnek, amelyek jelentősen növelik a hatékonyságot és a teljesítményt. Az egymotoros változatok immár hátsókerék-hajtásúak, bennük újonnan fejlesztett állandó mágneses motor és szilícium-karbid inverter dolgozik. Az új motor teljesítménye eléri a 220 kW-ot (a korábbi 170 kW-tal szemben), nyomatéka pedig 490 Nm, ami szintén említésre méltó növekedés a 330 Nm-ről. A 0-100 km/órás sprintidő 1,2 másodperccel csökkent, így már 6,2 másodperc alatt futja a Polestar 2.

A kétmotoros változat futóművét is újrakonfigurálták a mérnökök, hogy még sportosabb és élvezetesebb vezetési élményt nyújtson a vásárlóknak. A korábbi 300 kW-os teljesítmény és 660 Nm-es nyomaték 310 kW-ra és 740 Nm-re nőtt, 0-ról 100 km/h-ra 4,5 másodperc alatt gyorsul fel az autó.

A hatékonyság növelése érdekében az első motor immár teljesen lekapcsolható, ha nincs rá szükség. Amikor a vezető nagyobb teljesítményre vágyik, az első motor azonnal és zökkenőmentesen újra bekapcsol.

Aki még dinamikusabban szeretne vezetni, az opcionális Performance Pack 350 kW-ra tolja fel a csúcsteljesítményt, a 0-100 km/h-s sprintidő vele pedig mindössze 4,2 másodperc.

„Az egymotoros változatoknál az elsőkerékhajtásról a hátsókerékhajtásra való váltás, a kétmotoros változatnál pedig a nyomatékarány újrakalibrálásából fakadó jobb hátsókerékhajtás-érzet egy teljesen új szintre emeli a Polestar 2 vezetési élményét” – foglalta össze Joakim Rydholm, a Polestar alvázfejlesztési vezetője.

A Polestar továbbfejlesztett akkumulátorokról is ír közleményében, amelyek nagyobb hatékonyságot, kapacitást, és rövidebb töltési időt kínálnak. A Long Range változatokba a CATL által szállított 82 kWh-s lítiumion-akkumulátorok kerülnek (az eddigi 78 kWh-s LG aksi helyett), a Standard Range verziók pedig 69 kWh-s akkut kapnak az LG Chemtől. Előbbi esetében 205 kW-ra, utóbbinál 135 kW-ra nőtt a DC töltési teljesítmény.

A hatótávolság tekintetében a fejlesztések azt eredményezik, hogy a Long Range változat akár 592 km-t is elmegy egy töltéssel a WLTP szabvány szerint, ami egy 105 kilométeres növekedés. Az egymotoros Standard Range 518 kilométert tud, azaz 40 kilométerrel többet a korábbinál, az egymotoros Long Range pedig akár 635 kilométert is képes kipréselni magából, amely 84 kilométeres növekedést jelent.

A Polestar kiemeli továbbá, hogy a fejlesztett kémiának köszönhetően fenntarthatóbbá vált az autó, ami azt jelenti, hogy a megnövelt teljesítmény és akkukapacitás ellenére is 1,1 tonnával kevesebb szénemisszióért felelős egy-egy 82 kWh-s Polestar 2.

A modell a világ 27 piacán elérhető, és eddig több mint 100.000 példány készült belőle.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.