Elektromos luxusautót épít a Bentley

Az elegáns luxusautóiról híres brit autógyártó, a Bentley sem szeretne kimaradni azon gyártók gyorsan bővülő sorából, akik újabban felismerve a növekvő keresletet, elhatározták magukat egy elektromos modell építése mellett. Az EXP12 Speed 6e nevet viselő villanyautó koncepcióját 2017 tavaszán, a Genfi Autószalonon mutatta be a Bentley, azonban sokáig nem volt egyértelmű, hogy a gyártó ötödik termékvonala valóban egy villanyautó lesz-e. A vezérigazgató, Wolfgang Dürheimer elmondása szerint egy, a dízeles Bentaygánál kisebb SUV, és egy kétüléses, az említett látványautó alapján elkészített elektromos sportautó között vacillált. Végül az őszi Frankfurti Autókiállításon jelentette be, hogy a crossover ötletét elvetette, és a következő Bentley egy teljesen elektromos luxusautó lesz.

Az új autó a Porsche Mission E-vel osztozik majd az alapokon, és várhatóan nagyobb is lesz, mint a bemutatott koncepció, illetve a gyártás során vászontető is kerül rá. A hírek szerint gond nélkül megteszi majd a London – Párizs távolságot egy töltéssel, azaz a hatótávja a 450 kilométert is eléri, ráadásul az előre illetve hátra beépített egy-egy motornak köszönhetően négykerék hajtást kap.

Az elektromos Bentley külsőre és belsőre is méltó lesz a gyártó hírnevéhez. Egyszerre jellemző rá a klasszikus elegancia és a modern technológia jelenléte, az aprólékos, kifinomult tervezés és az izmos, figyelemfelkeltő megjelenés. Nem szenvedünk hiányt a jól megszokott vonásokban sem, mint a hosszú motorháztető, erős hátsó ívek, és a jellegzetes hűtőmaszk. Az EXP12 Speed 6e belső kialakításának látványa is azt az érzést váltja ki belőlünk, hogy legszívesebben beleülnénk, és ki sem szállnánk többet. Középen egy hajlított üvegpanelt találunk, ez alá pedig egy OLED kijelzőt helyeztek, mellyel többek között a navigáció, szórakozás, és a hőmérséklet szabályozható, de az egyedi kormánykerékre helyezett gombokkal sok más funkció is elérhető.

A Bentley legelső elektromos autója 2019-ben kerül gyártásra, és a látottak alapján hozni fogja az elvárt, magas színvonalat. Nem is csoda, hiszen Wolfgang Dürheimer azt nyilatkozta szeptemberben, hogy vezető szerepet igyekszik megszerezni az elektromos luxusautók gyártásában. Az új autó megjelenéséig az elektromos autóra vágyó Bentley vásárlóknak be kell érniük a Bentayga, a Continental, és a Flying Spur hamarosan érkező plug-in hibrid verzióival.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.