Ide kerülhet a győri Tesla Supercharger

Frissítés – 2017. december 14. 9:45: Azóta kiderült, hogy valójában hol is lesz az összesen valószínűleg 16 vagy 20 állásos győri Tesla Supercharger.

Nem tudni, hogy mi lehet az oka, de a Tesla nagyon kerüli Magyarországot. Az valahol érthető, ha bemutatótermük és szervizük nincs, hiszen tényleg nagyon kevés Teslát vesznek Magyarországon. (Míg Ausztriában idén november végéig 842 darabot adtak el, addig Magyarországon 2016 végén a KSH szerint 47 darab Tesla volt regisztrálva, ami az EAFO szerint idén eddig 28 darabbal bővült. Jól látható tehát, hogy hazánkban eddig összesen nem adtak el 1/10 annyi Teslát sem, mint amennyit nyugati szomszédunknál 11 hónap alatt gazdára talál.) Az viszont már kevésbé érthető, hogy miközben számtalan európai fő közlekedési útvonal is keresztülhalad az országon, hazánkba egyelőre egyetlen Supercharger állomást sem telepített az amerikai gyártó. Először 2015-ben terjedt el futótűzként a pletyka, hogy a Tesla helyszíneket keres az országban, de akkor a nézelődésen túl sokkal többre nem futotta. 2016-ban aztán felkerült egy jelölő a Tesla Supercharger térképre Budapesttől nyugatra kb. Tatabánya környékére, így mivel már volt a cégnek villámtöltője Szlovákiában, Szlovéniában és Horvátországban is, ésszerű lépésnek tűnt, hogy végre Magyarországon is elkezdik a telepítést. Akkor a tervek 2016 év végi telepítésről szóltak.

Eljött az év vége, de sem a Jézuska, sem pedig a piros puttonyos Musk apó nem hozott nekünk Superchargert. Frissítették viszont a Supercharger térképet, ahonnan lekerült a korábban ígért töltő, és egy Győr környéki, de lehet hogy Szlovákiában lévő töltő bukkant fel 2017. év megvalósítással. Azóta Szlovákiában elkészült a második pozsonyi töltő, Horvátországban pedig már 6 helyszínen lehet 100 kW fölötti teljesítménnyel tölteni a Teslákat.

Győr belvárosába jelölt Supercharger töltő a Supercharger.info oldalon (kék pötty középen)

Lassan itt a 2017-es év vége, de még mindig Bécsig kell menni, hogy a magyar ember Superchargert láthasson. Nyáron ugyan kiderült, hogy Győr lesz a befutó, de túl sok mozgolódás nem látszott a térképen elhelyezett jelölésen túl. Sokan már le is mondtak a hazai Superchargerről, mikor a napokban frissült a Tesla villámtöltőket közösségi alapon listázó Supercharger.info adatbázisa. December 6-án ugyanis valakinek az információjára hagyatkozva bejegyezték, hogy a Tesla megkérte az engedélyeket egy Győr belvárosi helyszínre. A Vágóhíd utca 1. szám alatti cím egy Obi áruház parkolóját jelöli, ahova a névtelen informátor szerint 6 állásos Supercharger épül. A munkálatok még nem kezdődtek el, és azt sem lehet tudni, hogy mikorra terveznek elkészülni vele, de úgy tűnik, hogy valami tényleg elindult. Nem lehet tudni ugyan, hogy mennyire megbízhatóak a Supercharger.info adatai, de nagyjából ezzel egy időben a Tesla térképe is frissült, és a marker most már ott is erre a területre mutat (bár egy nagyon picivel arrébb).

A Tesla hivatalos térképe, nagyjából ugyanide mutató jelöléssel. (szörje marker a térkép közepétől picit jobbra)

 

Gyakran jársz arra a környékre? Értesíts bennünket, ha mozgolódást látsz a helyszínen, vagy akár csak beszámolnál arról, hogy hol van az utcában nagy teljesítményű töltők kiszolgálására alkalmas trafó!

Elektromos autót használsz?

Antalóczy Tibor

A Villanyatosok.hu főszerkesztője, illetve a Villanyautósok Közösségének egyik alapító tagja, e-mobilitás szakértő. 2014 óta aktív elektromos autó használó, és külső tanácsadóként számtalan hazai elektromobilitási projekt aktív segítője.