Tisztán elektromos Citigokat küldött ki tesztelésre a Škoda

Tíz tisztán elektromos meghajtású Škoda Citigo indult útnak Csehországban az eMobility pilot projekt keretében, hogy a kiválasztott fogyasztók tesztelhessék az autót és visszajelzést küldhessenek a villanyautózáskor szerzett tapasztalataikról, mielőtt a cseh gyártó elindítja elektromobilitási offenzíváját ez év végén. A 124 éves múlttal rendelkező tradicionális autógyártó legelső két elektromos modellje a Citigo és a Superb lesznek, melyből az utóbbi plug-in hibrid hajtásláncot kap, a Citigo villanyos városi kisautó viszont helyben már biztosan nem fogja szennyezni a környezetét. A 2019 utolsó negyedévében sorozatgyártásba vonuló járműről egyelőre kevés részlet ismert, így hamarosan számíthatunk egy hivatalos bemutatóra, ám korábbi híresztelések szerint a hatótáv akár a technológiát biztosító Volkswagen e-Up!-énak kétszerese is lehet, egészen 270 kilométerig felnyújtózkodva a WLTP szerint. A Škoda azonban megjegyzi, hogy a tesztelésre kiküldött tíz Citigo teljesen más karakterisztikákkal rendelkezik, mint a végleges, piacra kerülő modell.

A zéró emissziós Škoda legelső mindennapi használói flottaüzemeltető vállalatok és önkormányzatok lesznek, amelyek munkájuk során folyamatosan, automatikusan továbbítják a járművekre szerelt szenzorok által gyűjtött adatokat a gyártó fejlesztési központjába az elkövetkezendő hónapokban, hogy a Volkswagen Group alá tartozó márka a lehető legjobban megismerje a hajtáslánc viselkedését a való életben. A következő négy év sem fog unalmasan telni a csehek számára, hiszen körülbelül 2 milliárd eurót költenek arra, hogy a céget felkészítsék az elektromos és digitalizált jövőre, amely legalább tíz részben vagy teljesen villanymeghajtású modellt fog eredményezni 2022-re az ígéretek szerint.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.