Kigurultak a legelső elektromos Peugeot 208-asok a szlovák gyárból

Március 27-én elkészültek a legelső darabok az új Peugeot 208-as február végén bemutatott tisztán elektromos változatából a nagyszombati gyárépületben – számolt be róla egy szlovák hírportál a nemzeti hírügynökség (TASR) információira hivatkozva. A kimondottan mutatós kisautó első hírnökeit a legszerencsésebb újságírók járhatták körbe egy gyors véleményezés erejéig, de a sorozatgyártásra sem kell sokat várni, hiszen 2019 végén, legkésőbb 2020 elején a villanyautónak már a vásárlóknál kellene lennie. A gyártósor beindításával a villanyhajtású Peugeot 208-as a legelső elektromos autó, mely a szlovákiai Nagyszombat (Trnava) városában készül, és a gyártás a későbbiekben is csak itt kap helyet.

A bejelentett specifikációk alapján a PSA Group CMP moduláris platformjára ültetett Peugeot-t vinni fogják, mint a cukrot. A kérdés már csak az ár, amit nemsokára megtudhatunk, illetve az, hogy mekkora mennyiséget tervez gyártani a francia vállalat az autóból, hogy elkerülhessük az évekig tartó várakozási időt. Sajnos a Peugeot egyelőre nagyon titkolja a terveit a kocsival kapcsolatosan – a Pozsonytól mintegy 50 kilométerre fekvő létesítmény szóvivője annyit tett hozzá, hogy minden a jármű piaci sikerén múlik. Az autóflotta átlagos CO2-kibocsátásának csökkentését azonban a franciák sem kerülhetik el, és vagy megoldják Fiat-módra mindenféle elektromobilitási törekvés nélkül, vagy komolyan elkezdenek tömegautót értékesíteni. A PSA egyelőre az utóbbi felé húz, és 2025-re valamennyi modelljét biztosítani szeretné a hagyományos mellett elektromos meghajtással is.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.