Svédországban is bezárt az utolsó szénerőmű

Alig néhány napja számoltunk be arról, hogy bezárt Ausztria utolsó szénerőműve, amely Graz városának áram- és távfűtési igényét biztosította. A Mellach erőművel szinte azonos időpontban, ugyanazon a héten állították le Svédországban a Stockholm melletti Exergi AB’s Värtaverket erőművet. Az 1989 óta működő hőerőmű hivatalos leállításának időzítését Ausztriához hasonlóan Svédországban is a fűtési időszak vége határozta meg. A gyakorlatban a svéd erőművet már nem használták, ugyanis az enyhe tél miatt nem volt szükség a tartalékként kezelt erőmű működtetésére. A svéd áramszolgáltató megújuló és újrahasznosított energiaforrásokkal kívánja pótolni a szenes blokk kieső kapacitását.

Exergi AB’s Värtaverket – szénerőmű Stockholmban 2008-ban (fotó: wikimedia – Holger.Ellgaard)

Az előttünk álló évtizedben számos európai ország tervez hasonló intézkedést: Franciaország 2022-ben, Szlovákia és Portugália 2023-ban, az Egyesült Királyság 2024-ben, Írország és Olaszország 2025-ben, Görögország 2028-ban, Hollandia és Finnország 2029-ben, Magyarország és Dánia 2030-ban szabadulna meg teljesen a szén alapú áramtermeléstől.

Fortum biobränsle-kraftvärmeverk -2016-tól részben biomassza tüzelésre álltak át Stockholmban (fotó: wikimedia – Holger.Ellgaard)

Németország 2038-ban számolna le a szénnel, Csehország, Spanyolország és Észak-Macedónia pedig még nem határozott meg konkrét időpontot, de már folyamatban vannak az egyeztetések a tiszta energiatermelésre átállásról.

Érdemes felsorolni azokat az országokat is, ahol korábban sem termeltek szén felhasználásával elektromos energiát: Ciprus, Málta, Luxemburg, Norvégia, Svájc, Litvánia, Lettország és Észtország.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.