Jay Leno találkozása az első Tesla Roadsterrel 2008-ból

A gyűjtőszenvedély egyidős az emberiséggel, van aki bélyeget gyűjt, Jay Leno autókat. Egy televíziós showman esetén a gyűjtőszenvedély természetesen nem kizárólag öncélú, szerencsére a Jay Leno’s Garage című műsorban velünk is megosztja gyűjteménye egy részét. A műsor 2015 és 2019 között a televízióban volt látható, ma pedig YouTube csatornája is van. A műsorvezető tavaly nyáron egy Tesla Model 3-at mutatott be. Azóta tudhatjuk, hogy véleménye szerint ezek után már nincs szükség hagyományos autókra. Azonban nem ez volt Jay Leno első találkozása a Teslákkal.

A napokban felkerült egy valódi időkapszula a csatornára, egy 2008-ban Elon Musk részvételével forgatott Tesla Roadster teszt. Ma már többségünk ismeri az elektromos autók olyan előnyeit, mint csendes, rezgésmentes működés, valamint álló helyzetből rendelkezésre álló nagy nyomaték. 2008-ban ez még nem volt ennyire magától értetődő, ezért Jay Leno is ezeken a tulajdonságokon lepődött meg leginkább. Az autót tesztelve számtalanszor vigyorogva nyomott padlógázt. Az autóról is megtudhatunk persze néhány érdekes jellemzőt, például az első Roadsterek érdekessége, hogy 2 sebességes manuális váltóval készültek. Ezt a hátrányt azonban gyorsan orvosolták egy nagyobb teljesítményű villanymotor beépítésével. Musk elárul néhány műszaki részletet is az autóról, többek között megtudhatjuk, hogy a cellákat fém lemezekkel szeparálták, hogy ha egy cella esetleg kigyulladna, akkor sem égne le az autó, mivel egy cellában nincs akkora teljesítmény, ami veszélyes lenne, a lemezek pedig megakadályozzák a tűz továbbterjedését.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.