Két új konnektorról tölthető modellel bővül a Land Rover kínálata

A Jaguar Land Rover két legkelendőbb modelljébe is bekerül a vállalat plug-in hibrid meghajtásának legújabb változata: a vadonatúj Range Rover Evoque és Discovery Sport konnektorról tölthető típusai a Range Rover és Range Rover Sport hibrid sportterepjárókhoz csatlakoznak a Land Rover kínálatában, négyre növelve a márka pusztán árammal is működő járműveinek számát.

A hagyományos üzemmódban történő mozgatásért egy 1,5 literes, háromhengeres benzinmotor felelős a gyártó Ingenium motorsorozatából. Ez könnyebb és hatékonyabb is, mint az eddig használt belsőégésű motorok, ami a villanymotor segítségével minden korábbinál alacsonyabb fogyasztást (1,4-1,6 l/100 km) és széndioxid-kibocsátást (32-36 g/km) eredményez.

A 197 lóerős benzinmotor mellett egy 80 kW (107 lóerős) teljesítményű villanymotor dolgozik a hátsó tengelyen, amelyhez mindkét SUV esetében egy 15 kWh kapacitású akkucsomagból érkezik az elektromosság. Az elektromos hatótáv egy hajszálnyit eltér, a kisebbik Evoque P300e 66 kilométert, míg a Discovery Sport PHEV 62 kilométert tud megtenni egy töltéssel a WLTP-ciklus szerint.

A Land Rover új hibridjei gyorstöltéssel is tölthetők DC hálózaton maximálisan 32 kW-tal, így 30 perc szükséges a 80%-os töltöttség eléréséhez, míg 7 kW-os otthoni töltővel kevesebb mint másfél óra, hagyományos konnektorról pedig hat és háromnegyed óra alatt tölthető fel a Samsungtól származó aksi. A gyártó két előző konnektoros hibridjével ellentétben a töltőcsatlakozó már nem az autó orrán, hanem a bal oldalán hátul helyezkedik el.

A briteknél az Evoque P300e 43 850 fontról (17,8 millió forintról) indul, a Discovery Sport P300e-ért pedig egy kicsivel többet, 45 370 fontot (18,4 millió forintot) kell fizetni. A termelés egyelőre minden Jaguar Land Rover létesítményben áll a járvány miatt, de a kiszállítást a harmadik negyedévben tervezi elindítani a vállalat. A Land Rover következő elektromosított modellje a Defender lesz plug-in hibrid hajtással még ebben az évben, ám a legutóbbi sajtóértesülések szerint 2021-ben megjelenik a brit márka legelső villanyautója is, a Road Rover.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.