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
auto
2024. 05. 30. csütörtök

Összkerekes wankel-hibrid a Mazdától

elektromos autó

A bolygódugattyús Wankel motorokkal szériagyártásban talán kizárólag a Mazda rendelkezik komolyabb tapasztalatokkal. A japán gyártó ezt szeretné kamatoztatni az egyre szigorodó környezetvédelmi kibocsátási normáknak való megfelelésnél. Már a Mazda MX-30 bemutatóján elmondták, hogy az elsőként megjelenő tisztán elektromos autó mellé hamarosan hibrid és hatótávnövelő benzinmotorral szerelt elektromos változat is érkezik majd. A Mazda környezetvédelmi okokkal magyarázza, hogy miért részesíti előnyben a hibrid megoldásokat. A gyártó véleménye szerint így nem szükséges hatalmas akkut szerelni az autókba, az akku gyártásnak pedig – bár rohamosan csökken – de még mindig kétségtelenül jelentős a környezeti lábnyoma.

Ilyen lesz a Mazda első tisztán elektromos autója

A Mazda azt sem titkolta, hogy a benzinmotorral támogatott MX-30 modellek esetében Wankel motorokat terveznek használni. Azonban a most bejelentett szabadalma, amelyről az elektroauto-news.de számolt be, mégis tartogat érdekességeket.

A Mazda MX-30 tisztán elektromos változatának motorháza (Fotó: Autocar)

Az MX-30 viszonylag hosszú orr-részéből már sejthető volt, hogy a benzines erőforrást a klasszikus helyre, az autó elejére tervezi a Mazda. Az viszont meglepetés, hogy a hibrid változatban az elől elhelyezett motor nem csak villanymotorral, hanem közvetlenül is képes lesz hajtani a hátsó tengelyt. A közvetlen hajtásra szükség is lehet, ugyanis a hátsó tengelyek közé egy mindössze 25 kW (34 Le) teljesítményű villanymotort terveznek.

Az összkerék-meghajtást sem a megszokott módon oldja meg a japán gyártó, ugyanis az autó első kerekeit 1-1 agymotor fogja hajtani. Ezzel a megoldással megtakarítják a kormányzott kerekeket hajtó féltengelyeket, azonban növelik a rugózatlan tömeget, ez utóbbi az oka, hogy nem terjedt el a gyakorlatban az agymotorok alkalmazása az elektromos autók esetében. További érdekesség, hogy az első agymotorok energiáját nem akkumulátor, hanem szuperkondenzátor biztosítja.

A koncepció szerint az autó alapvetően hátul hajtana, az első agymotorok csak akkor lépnek működésbe, amikor az indokolt, például nagyobb teljesítményre van szükség, esetleg az autó stabilitása ezt kívánja. Az ábrán külső töltési lehetőséget nem jelölnek, és az akkumulátor is mindössze 3,5 kWh kapacitású. Tehát ez a szabadalom a legkisebb akkuval szerelt, egyszerű hibrid autó hajtásrendszerét ábrázolja, a PHEV/REX változat valószínűleg később érkezik majd.

Tévhitekre hívja fel a figyelmet a Mazda

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.