Hamarosan elkészül a Tesla legújabb processzora – ez lenne a HW4?

Egy kínai hírportál adta hírül a minap, hogy a Tesla új mikrocsipet fejlesztett, ami még idén gyártásba is kerül az egyik legnagyobb bérgyártó, a tajvani TSMC üzemében. Bár a hír nem mond konkrétumokat a szilícium lapka funkciójáról, több hírportál máris a következő generációs önvezető számítógépet látta bele a fülesbe.

Nézzük mit tudunk és mi valószínű.

A hír

Kezdjük mindjárt azzal, hogy mit is állít a China Times értesülése.

Információik szerint a neves amerikai félvezető gyártó Broadcom és a Tesla közösen tervezte az új nagy teljesítményű lapkát, amit majd a TSMC 7 nm-es technológiájával kezdenek el gyártani a negyedik negyedév során. A Boroadcomot főleg hálózati eszközeiről és vezérlőiről ismerjük – nem kizárt, hogy ezt a cikket is egy olyan eszközön olvassák most, amiben az ő lapkájuk biztosítja az internet kapcsolatot. A TSMC pedig olyan neves cégeknek gyártja a termékeit, mint az AMD, az Apple, az Nvidia, vagy éppen az előbb említett Broadcom. 7 nm-es gyártástechnológiájuk a világ élvonalába tartozik, ezzel az emberi hajszál átmérőjének tízezredének megfelelő szélességű alakzatokat tudnak rajzolni a szilícium ostyákba.

Az új lapkáról annyit tudunk, hogy a HPC, azaz High Performance Computing (nagy teljesítményű számítástechnikai eszköz) kategóriájába tartozik majd és kezdetben nagyjából 50 ezer darab előállítását tervezik. (Hogy mennyi  idő alatt értendő ez a mennyiség azt nem írják). A teljes gyártási kapacitást állítólag egy év alatt tervezik elérni. Még annyi derült ki az anyagból, hogy erősen integrált megoldásról van szó, ami magában foglalja az eszköz hűtéséit is – tehát nem egy külön hűtőbordát rögzítenek az áramköri lapra.

A Tesla idén félmillió, jövőre pedig legalább másfélszer ennyi autó előállítását tervezi, tehát az 50 ezres darabszám maximum úgy értelmezhető, ha később ez a havi mennyiség lesz. Ez egyébként 2000 ostyát takar, amikből egyenként 25 használható lapka nyerhető ki.

HW3, HW4

Hardware 3, azaz HW3 – ezzel a névvel szokták emlegetni a Tesla jelenleg futó, saját fejlesztésű önvezető számítógépét. Ez igazából az egész 8 kamerás, 12 ultrahang szenzoros és radaros rendszert jelenti, tehát nem csak magát a kesztyűtartó feletti számítógépet értjük alatta, de szűkebb értelemben használják erre is. A Tesla sajt fejlesztésű mikrocsipjéről itt irtunk:

HW4 alatt általában ennek a rendszernek az utódját értjük, és a fejlesztés leginkább a számítógép és a processzor újabb verzióját érintheti. Bár a Tesla hivatalosan nem említi az új hardvert sehol, Musk korábban már beszélt róla, hogy folyik az első saját Mesterséges Intelligencia processzoruk következő generációjának fejlesztése.

Szilícium ostya. Forrás: TSMC

Teljesen logikus lépés a 7 nm-es gyártástechnológiára történő átállás, hiszen ma már ez a technológia élvonala. A kisebb csíkszélesség azt jelenti, hogy azonos területen sokkal több tranzisztort tudnak elhelyezni amit többféleképpen is ki lehet használni. Egyrészt lehet növelni a számítási teljesítményt, vagy az integrációt (azaz még több kiszolgáló áramkört lehet közvetlenül a processzorba építeni), másrészt csökkenni tud a hardver áramfelvétele és hőkibocsátása. Utóbbi legalább olyan fontos egy autó önvezetést támogató számítógépénél mint az előbbi.

Forrás: TSMC

Ugyanakkor nem feltétlenül jelenti a mostani hír csak az önvezetés számítógépének frissítését, hiszen dolgozhatnak akár/emellett az autó többi számítógépének újabb verzióján is. A Tesla korábban az Nvidia egységeit használta a központi képernyő mögötti komputerhez, ám ezt már egy ideje Intel lapkák váltották. Nem kizárt, hogy ezeket a rendszereket is saját gyártásúra cseréli a Tesla – ez is jól illene a cég filozófiájába.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Biró Balázs

A fenntartható közlekedés elkötelezett híve, akit elsősorban a Tesla céltudatos és piacot felforgató tevékenysége rántott magával ebbe a világba, így publikációi elsősorban erre a területre koncentrálnak.