Elektromos buszok töltik az energiát a hálózatba Londonban

Világszerte számos V2G-projekt indult el azzal a céllal, hogy az utakon lévő villanyautókat felkészítsék a kétirányú töltésre, és ezáltal energiatároló egységekként bevonják őket a hálózati folyamatok támogatásába. De nemcsak a nap jelentős részében egy helyben parkoló elektromos autók tehetnek ilyen szolgálatot, hanem az elektromos buszok is, melyek ugyan többet mozognak, de méretükből adódóan nagyobb tárolókapacitást biztosít az akkumulátoruk. Sőt, előnyeik közé sorolható a kiszámíthatóság, hiszen pontosan lehet tudni, hogy mikor kell a buszokat a töltőre csatlakoztatni.

Forrás: SSE Enterprise

Londonban körülbelül 9000 busz működik, melyeket az elkövetkezendő években fokozatosan tisztán elektromos járművekre cserél a városvezetés. Az SSE Enterprise, Transport for London, és a Go-Ahead London szerint a teljes buszflotta villamosítása elméletben akár 150 000 háztartás energiaellátását is biztosíthatná. Gyakorlatban ez természetesen kevesebb, hiszen aligha lesz olyan alkalom, amikor az összes járművet egyszerre csatlakoztatják fel a hálózatra.

Forrás: SSE Enterprise

A Northumberland Park buszgarázsában a napokban indított, a világ legnagyobb Bus-to-Grid projektjének számító kezdeményezés első szakaszában 28 darab emeletes BYD-ADL Enviro400EV típusú elektromos busz kapta meg a kétirányú töltés képességét, amelyek egyenként 382 kWh kapacitású akkucsomagja összesen majdnem 1,1 MWh-nyi tárolókapacitást jelent a hálózatnak. A projekt érdekessége, és egyben az egyik legnagyobb műszaki kihívása is, hogy más V2G alkalmazásokkal ellentétben a buszok töltése 2 x 40 kW-os fedélzeti töltőn keresztül, AC hálózaton történik. Ilyet elsőként a Renault kezdett tesztelni 2019-ben.

Forrás: SSE Enterprise

A brit kormány által támogatott program három éven keresztül fog futni, ez idő alatt a résztvevő buszok száma kereken 100-ra fog nőni. Amennyiben sikeresnek bizonyul, ez adhatja a műszaki alapot a folyamatosan zöldülő buszflotta és buszállomások virtuális erőművé alakításához.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.