A hidrogénhajtás lehet a Land Rover jövője

Szerves része lehet a hidrogénalapú üzemanyagcellás meghajtás a Jaguar Land Rover modellkínálatának, miután az autógyártó vezetősége úgy gondolja, hogy a nagy méretű sportterepjárókban célszerű ezt a technológiát választani a nehéz akkumulátorral járó megoldás helyett. Az úgynevezett Project Zeus keretein belül már megkezdődött a hidrogénes hajtáslánc fejlesztése – ezt júniusban jelentette be a JLR, de kevés információt adott arról, hogy milyen komoly szándékok kapcsolódnak a brit kormány által támogatott projekthez. Nick Rogers, a vállalat vezető termékfejlesztője viszont a napokban úgy fogalmazott, hogy a program rendkívül fontos, és ezért a támogatások mellett jelentős összegű beruházásnak örvendhet az autógyártó részéről.

Rövid időn belül be is mutatkozik egy működőképes üzemanyagcellás prémium koncepcióautó, de sorozatgyártásban valószínűleg csak az évtized második felében jelennek meg az első hidrogénüzemű modellek. Bár a technológián osztozik a Jaguar és a Land Rover, döntően az utóbbi emblémáját viselik majd az üzemanyagcellás autók, hiszen ezen márka kínálatában találhatunk több olyan modellt is, amire illik az igazgató jellemzése, mint ideális céltermék: nagy tömegű, jó terepképességgel bíró, magas teljesítményű, vontatásra képes SUV.

A Jaguar Land Rover stratégiája hasonló a BMW-éhez, amely már 2022-ben megkezdi az X5-re épített i Hydrogen NEXT SUV-jának limitált szériás gyártását, azt követően pedig a nagyobb terepjárók, az X6 és X7 kaphatnak üzemanyagcellás változatot.

A JLR-nek mindenesetre sietnie kell a zéró kibocsátású járműprogramjaival, hiszen 2035-től, vagy talán már korábban betiltja a brit kormány a belsőégésű motorral hajtott személygépjárművek értékesítését.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.