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
auto
2024. 04. 23. kedd

Kiakadt a német szakszervezet a Teslára

elektromos autó

Érdekes színfolttal gazdagodott a Tesla épülő német gyárának története: átigazolt a Merci berlini üzemének vezetője.

A szakszervezet meg kiakadt.

118 év

Az 1902-ben nyílt berlini Daimler-gyár a konszern legrégebb óta üzemelő egysége, és manapság 2500 embernek ad munkát. A telephelyen motorokat és váltókat gyártanak a vállalatcsoport autói számára. Mi sem mutatja jobban, hogy mennyire a környék része a Daimler gyár, minthogy a mellette lévő utca és így a hivatalos cím is Daimlerstraße.

Forrás: Daimler

Már egy ideje szó van róla a helyi médiában, hogy a gyáregység a cég költségcsökkentési programjának áldozatává válhat. Eleinte csak további befektetéseket nem akartak itt eszközölni, később már a potenciális bezárás is felmerült.

Forrás: Google Maps

Naivan azt gondolhatnánk, hogy ezek után remek hír a helyiek szempontjából a légvonalban 28 kilométerre épülő Tesla gyár. A Giga Berlin jelenleg az első fázisnál tart és valamikor jövő év közepén kezdi meg a működését, de mire teljesen kiépül – a tervek szerint – akár 10 ezer embernek is munkát adhat majd. Természetesen egy az egyben nem lehet átültetni a benzin és dízelmotorok összeszerelésben szerzett tapasztalatot a villanyautó-gyártásra, de biztosak vagyunk benne, hogy az amerikai gyártónál szívesen látják majd a képzett német munkaerőt, akik pedig el fognak boldogulni az átképzés kihívásaival.

Nem így látja azonban az IG Metall német szakszervezet.

Hazaárulás

Gyakorlatilag hazaárulásnak minősítette ugyanis a szakszervezet vezetője, hogy a napokban a Teslához igazolt René Reif, a berlini Daimler-üzem vezetője.

Forrás: Daimler

Az 57 éves szakember szinte pontosan 4 évig vezette a berlini gyárat, korábban pedig a Daimler kínai vegyesvállalatának volt a tervezésért és gyártásért felelős első embere. Reif egyébként egész karrierjét a német órásvállalatnál töltötte és 30 évnyi Daimler tapasztalatot visz most át a Teslához. (Ég veled illesztési hézag?)

Az IG Metall tegnapi közleményben úgy fogalmaz, hogy az eset felzaklatta a gyár dolgozóit, ezért ma 13 órára megmozdulást szerveznek a gyár elé,

december 9-én pedig „tűzbe fog borulni Berlin felett az ég”, akkora tüntetés lesz.

Mint írják, egyértelművé akarják tenni, hogy harcolni fognak a berlini Daimler-gyár megmaradásáért.

A szakszervezet haragjából mindenkinek kijut. Reifet „lélektelen” managernek titulálják – ilyenekkel nem lehet jövőt építeni, írják. A szakember munkahely-váltását egyenesen árulásnak nevezik, és felmerül bennük a gyanú, hogy vajon nem hazugságokat hallottak-e tőle eddig is. Nem értik azt sem, hogy, mint fogalmaznak, egy ilyen nagy hagyományokat őrző és innovatív német vállalat „hogyan kapitulálhat az amerikai versenytársa előtt”. Készek bevonni a helyi politikai vezetőket is a vitába. Furcsállja a szakszervezet azt is, hogy most, hogy 10 ezer munkahelyet teremt a Tesla a közelben, hirtelen már nem akarnak a Daimler vezetői a gyár fennmaradásáért harcolni és a bezáráson gondolkoznak.

A Giga Berlin legfrissebb készültségi szintje. Forrás: Tobias Lindh / Youtube

A fentieket még csak-csak értjük, de a közleményből süt az ellenszenv az amerikai autógyártóval szemben, amelyet a német prémium márka veszejtőjének tekintenek. Pedig, ha jobban belegondolunk, négyszer annyi jövőbiztos munkahely váltja az előző száz év technológiájára épített üzemet, ami rendkívül kedvező a munkások számára. A gond talán inkább az lehet, hogy Elon Musk nem rajong túlzottan a szakszervezetekért, ezért mind Kaliforniában, mind a Grohmann felvásárlásakor korábban Németországban is olyan (anyagi) ajánlatot tett a dolgozóknak, hogy azok úgy döntöttek, nem lépnek be a szakszervezetekbe, mert így jobban járnak. Utóbbi esetben éppen az IG Metall volt, aki a rövidebbet húzta.

Biró Balázs

A fenntartható közlekedés elkötelezett híve, akit elsősorban a Tesla céltudatos és piacot felforgató tevékenysége rántott magával ebbe a világba, így publikációi elsősorban erre a területre koncentrálnak.