Már 20.000 Supercharger várja a teslásokat

Az első Tesla megjelenésekor könnyű dolga volt az amerikai startupnak, hiszen nem sok ellenfele volt. Az utóbbi években azonban egyre erősebb a mezőny, az autóvásárlók nagy szerencséjére fokozódik a verseny és egyre több kihívója akad a Teslának. Ma már nem csak olcsóbb, de minőségibb, talán gyorsabb és nagyobb elektromos autó is van a piacon. A töltőhálózat azonban egy olyan versenyelőny, amely még évekig behozhatatlannak tűnik a többi gyártó számára.

A Tesla előnye, hogy az autók tölthetők a harmadik fél által telepített töltőoszlopokon is, a Supercharger hálózat azonban egyelőre zárt, így ahány SuC állomás van, annyival több helyen tudnak tölteni a Tesla tulajdonosok, mint a versenytársak. További előny, hogy a Superchargereknél az autók azonosítása automatikusan megtörténik a kábel csatlakoztatásakor, így nincs szükség mobiltelefonos alkalmazásra, vagy egyéb fizetési megoldásra. A saját töltőhálózattal az autó navigációs rendszere is tervezni tud, ismeri azok pillanatnyi foglaltságát, működőképességét, így a Tesla az útvonaltervezés gondját is leveszi a tulajdonosok válláról.

A Superchargerek számának növekedése folyamatos, sőt egyre gyorsul. 2019 év végén világszerte 1716 állomáson több mint 15.000 töltőoszlopot használhattak az autósok. A következő 5000-hez kevesebb mint egy évre volt szükség, ugyanis 2020. november 8-án Twitteren (hol máshol…) bejelentették a húszezredik töltőoszlop bekapcsolását.

A töltők között egyre több a Supercharger V3, amely nem csak nagyobb teljesítményre, de intelligens teljesítmény-megosztásra is képes az egy helyszínre telepített töltőoszlopok között, azaz egyetlen ~400 kW-os átalakító egységről akár négy töltőcsatlakozót is képes akár 250 kW teljesítménnyel kiszolgálni, a rendelkezésre álló teljesítményt dinamikusan szétosztva a csatlakoztatott autók között.

Nemrégiben egy szoftverhibának köszönhetően az is kiderült, hogy a Tesla töltőberendezése Európában képes a legtöbb CCS csatlakozóval szerelt autótípus töltésére is a Teslák mellett, így technikai akadálya nem lenne a jelenleg zárt hálózat megnyitásának.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.