Giga-akkugyárat tervez Európába a Panasonic

Szándéknyilatkozatot írt alá a Panasonic az Equinor energetikai céggel (korábban Statoil, csak a megújuló energiás projektek gyarapodása névváltoztatásra késztette az olajóriást) és a Norsk Hydro ipari csoporttal egy norvégiai akkumulátorgyár megépítésének lehetőségeinek feltérképezésére – jelentették be a felek, hozzátéve, hogy a fő szempont az energiatároló berendezések előállításának fenntarthatósága és költséghatékonysága lesz. Az előbbi teljesüléséhez mindenképpen megfelelő helyszín a skandináv ország, hiszen a vízerőművek révén bőven akad tiszta elektromosság, amit a rendkívül energiaigényes akkugyártásra lehet fordítani.

Allan Swan, a Panasonic Energy North America elnöke, Al Cook, az Equinor stratégiai és üzletfejlesztési elnökhelyettese, valamint Arvid Moss, a Hydro energiaügyi és vállalati fejlesztési részlegének ügyvezető alelnöke

A projekt első szakaszában a partnerek felmérik a potenciális vásárlók körét, mind az autóiparban, mind más iparágakban, ennek eredménye 2021 közepére várható. A Panasonic szerint Európa még viszonylag fejletlen piac az elektromos autózás szempontjából, ahol az elkövetkezendő években hatalmas robbanás várható a villanyautók értékesítésében. Ráadásul a lítium-ion akkumulátorokra nemcsak az autókban lesz szükség, hanem az energiapiac átalakulásának is kulcsszereplői lesznek, miután a kiszámíthatatlanul termelt megújuló energia hálózatba integrálásához elengedhetetlen annak eltárolása.

„Úgy hisszük, hogy az akkumulátoros energiatárolás egyre fontosabb szerepet játszik abban, hogy az energiarendszerek elérjék a nettó nulla kibocsátást. Az energetikai szaktudás különböző területeinek összevonásával cégeink jövedelmező, méretezhető, és fenntartható akkumulátor-üzletág létrehozására törekednek”– kommentálta a bejelentést Arvid Moss, a Hydro energiaügyi és vállalati fejlesztési részlegének ügyvezető alelnöke.

Az majd a lehetséges vásárlókkal történő egyeztetések után dől el, hogy pontosan mekkora akkugyárat tervez a Panasonic, de a The Financial Times újságíróinak azt nyilatkozta, hogy a kereslettől függően akár a nevadai Gigafactory 1 mérettartományát is elérheti. Ott jelenleg évi 35 GWh akku készül a Teslának. Hogy a norvég gyárhoz lesz-e bármi kötődése a kaliforniai autógyártónak, azt egyelőre nem tudjuk, de a Panasonic úgy fogalmazott, hogy a létesítmény a Tesla számára is érdekes lehet, hiszen kiélezett verseny folyik az autóipari cégek között az akkumulátorok beszerzésének jövőbeni biztosításáért partnerek által, még akkor is, ha saját, házon belüli cellagyártást is terveznek.

A Panasonic már a sokadik ázsiai akkugyártó vállalat, mely az európai autógyártók elektromobilitási stratégiájára építi fel terveit, a dél-koreai LG például Lengyelországban bővíti gyártókapacitását, a Samsung cellái magyar kezek között készülnek, a kínai CATL Németországban épít gyárat, a napokban pedig a SVOLT is bejelentette, hogy a németeknél húzna fel egy 24 GWh kapacitású üzemet.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.