Pofonegyszerű lesz villanyautót tölteni Amerikában

Az Electrify America töltőhálózat valamennyi ultragyors töltőberendezésén elérhetővé vált az úgynevezett Plug&Charge funkció, mellyel az elektromos autók töltése azonnal, automatikusan elindul anélkül, hogy a tulajdonosának a bankkártyája, RFID-azonosítója, vagy az okostelefonja után kellene nyúlnia. Mindössze egyetlen rövid előzetes regisztráció szükséges, amelyet követően minden töltési folyamat elején a töltő az ISO 15118 szabvány szerint azonosítja a járművet, majd jóváhagyja, és elindítja az elektronok áramlását az akkumulátorba, végül pedig a számlázást is elvégzi a felhasználó fiókjában. A Tesla Supercharger-hálózata már így működik, de már az IONITY hálózat Tritium gyártmányú töltőoszlopain is megjelent ez, a töltést jelentősen megkönnyítő funkció.

Ennek természetesen feltétele, hogy a villanyautó is partner legyen a kommunikációban, azaz a szabványnak megfelelően rendelkezzen a Plug&Charge kompatibilitással, ami jelen tudomásunk szerint egyelőre csak a Smart EQ modellekre igaz. A következő hónapokban azonban több ilyen jármű is piacra lép az Egyesült Államokban, például a megújult Porsche Taycan, a Ford Mustang Mach-E, valamint a Lucid Air, így ezek vásárlóinak már nem kell bajlódniuk a töltés elindításával.

EZT OLVASTAD MÁR?  Már 300 helyszínen működnek Ionity töltőoszlopok

Advertisement

A Volkswagen leányvállalataként működő Electrify America, mely a legnagyobb, mindenki számára elérhető nyilvános DC villámtöltő-hálózatot üzemelteti az Egyesült Államokban, jelenleg több mint 500 töltőállomással, és 2200 töltőberendezéssel várja a töltésre szoruló villanyautósokat.

Elektromos autót használsz?