Önvezető villanyautókat tesztel közúton a Jaguar

Okos városközpont fejlesztését jelentette be a Jaguar Land Rover néhány telekommunikációval, és közlekedési technológiával foglalkozó partnerével közösen az írországi Shannon Free Zone üzleti parkban, ahol elsősorban önvezető járművek, de emellett számos más, a jövő mobilitására jellemző megoldás tesztelése fog történni. A Future Mobility Campus Ireland (FMCI) 12 kilométernyi közút köré épül, ahol a Jaguar teljesen önvezetővé alakított tisztán elektromos meghajtású I-Pace sportterepjárói gyűjtik majd az adatokat szenzoraikon keresztül, kipróbálva magukat mindenféle forgalmi szituációban. A központnak az autópályával is lesz összeköttetése, valamint egy szabad légifolyósóval is rendelkezik majd a közeli repülőtérre, ami pilóta nélküli autonóm repülőgépek tesztelését is lehetővé teszi.

A jövő közlekedési kampuszán az önvezető járművek számára ideális automata töltőberendezések is épülnek, csakúgy, mint okos kereszteződések, és önvezető parkoláshoz tervezett digitalizált parkolóhelyek. A brit autógyártó elmondása szerint ez a projekt különösen fontos lesz a vállalat önvezető, összekapcsolt, elektromosított, és megosztott járműveinek fejlesztése szempontjából.

Sofőr nélkül közlekedő Jaguar I-Pace villanyautót egyébként már láthattunk korábban, a brit cég ugyanis együttműködik az amerikai technológiai óriással, a Waymóval, mely már 2018-ban hozzálátott az SUV teszteléséhez. Azóta a JLR már egy újabb járművet is bemutatott, amivel nyomatékosítani szeretné érdeklődését az önvezetés iránt: a Project Vector tesztelése várhatóan 2021-ben indul, de arról egyelőre nincs hír, hogy az írországi központban is beveti-e a Jaguar.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.