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
auto
2024. 04. 18. csütörtök

A mindenki számára ingyenes parkolás bevezetésekor már emlegettük, hogy bár az intézkedéssel a kormány az autósok életét igyekszik megkönnyíteni a járvány ellen való védekezés részeként, hatása éppen ellentétes lehet, hiszen a városokba özönlő, és szabad parkolóhely után kutató régi és szennyező járművek (különösen most, az őszi-téli időszakban) jelentősen rontják a levegő minőségét, ez pedig elősegíti a koronavírus terjedését. A tudományos jelentések emellett arra is rávilágítottak, hogy a szennyezett levegő súlyosbítja a betegség lefolyását – az ember számára mérgező gázok és szilárd részecskék jelenléte egyébként is milliók idő előtti elhalálozását okozza, miközben mások élettartamát is megrövidíti, a COVID-19 hatásait erősítve viszont még pusztítóbb, mint valaha.

Több mint két évvel rövidítik meg életünket a hagyományos autók

A Cardiovascular Research szaklapban megjelent friss kutatás szerint a koronavírus okozta halálesetek 25%-a a légszennyezettségre vezethető vissza Magyarországon, ami rosszabb az átlagos európai értéknél (19%). Globális viszonylatban a levegő részecskeszennyezése 15%-ban járul hozzá a koronavírusos betegek elhalálozásához, melynek nagy része elkerülhető lett volna a WHO légszennyezettségi ajánlásának (max. 10 µg/m3 PM2,5) betartásával – írja a Greenpeace.

WHO: évente 4,2 millió ember halálát okozza a levegőszennyezés

A környezetvédő szervezet által hivatkozott források megállapítják, hogy többek között a magas PM2,5-, és NO2-koncentrációjú levegőnek való kitettség általánosságban növeli a vírusokkal való megfertőződés esélyét, ezek a légszennyező anyagok ugyanis károsítják és gyulladásba hozzák a légutakat, s csökkentik a szervezet ellenálló-képességét. Mindez természetesen a COVID-19 esetében is igaz: a légszennyezésre visszavezethető magas vérnyomás, a cukorbetegség, a krónikus tüdőbetegségek, valamint a szív-, és érrendszeri betegségek mind súlyosbítják a fertőzés lefolyását és növelik az elhalálozás esélyét. A rossz városi levegőhöz hozzájárulnak a korszerűtlen fűtési megoldások is, de számos kutatás elsősorban a dízelautók használatát emeli ki.

A szennyezett levegőjű nagyvárosok lakóira veszélyesebb a COVID-19

A koronavirus.gov.hu adatai szerint Magyarországon ez idáig 3380 ember vesztette életét a koronavírus miatt, többségük a fent említett betegségek valamelyikében szenvedett. A Cardiovascular Research által kapott eredmény azt jelenti, hogy közülük 845-en most is élhetnének, ha tisztább levegőt lélegezhettek volna be. Éppen ezért olyan fontos hangsúlyozni, hogy a hagyományos járművek betiltása, és a tisztán elektromos meghajtásra való átállás nem csak klímavédelem kérdése – emberi életek múlhatnak rajta.

Hivatalosan is a légszennyezés okozhatta egy brit kislány halálát

Sajnos a légszennyezettség a világ majdnem minden, emberek által lakott szegletében problémát okoz. A bostoni Health Effects Institute legújabb, 2020-as kutatása szerint a Föld lakosságának 92 százaléka olyan területen él, ahol a levegőminőség rosszabb az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által javasolt irányértéknél, és ez csak 2019-ben 6,67 millió ember halálát okozta. Más aggasztó tényekre is rávilágít a tanulmány: az első hónapban történő csecsemőhalálozások 20 százaléka, a különböző halálozási okokon belül pedig a tüdőrákos esetek 19 százaléka, az agyvérzéses esetek 26 százaléka, és a cukorbetegség 20 százaléka vezethető vissza a légszennyezésre.

Fotó: Járdány Bence / Greenpeace

A Greenpeace felhívja rá a figyelmet, hogy sajnos Magyarország is azon területek közé tartozik, ahol a levegő minősége rosszabb, mint amit a WHO köztes célértékként meghatároz (max. 15 µg/m3 PM2,5). Különösen rossz a helyzet Budapest belvárosában és Miskolcon, ahol rendszeresen mérnek az egészségügyi határérték feletti szmogos levegőt.

Döbbenetes nitrogén-dioxid értékeket mértek budapesti iskolák környékén

Mindezek fényében a Greenpeace Magyarország arra szólítja fel a döntéshozókat, hogy mielőbb intézkedjenek a levegő minőségének javítása érdekében: korlátozzák a régi, szennyező járművek importját és a városokba való behajtását, vonják vissza a plusz forgalmat generáló ingyenes parkolást, valamint lépjenek fel érdemben a szennyező fűtés okozta légszennyezés ellen.

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.