Nincs többé napelem aksi nélkül a Teslánál

Bár ennyire közel a negyedéves pénzügyi jelentéshez nem nagyon szoktak új termékeket, vagy változásokat bejelenteni, Elon Musk most mégis ezt tette.

Termékkapcsolás

A Tesla vezetőjének friss bejelentése szerint mostantól napelemes rendszereiket kizárólag az akkumulátoros energiatárolójukkal, a Powerwallal szállítják. Igaz ez mind a hagyományos panelekre, mind a napelemes cserepekre is. A tweet szerint a megtermelt napenergia az aksit tölti majd fel, majd a felesleget adja a háznak, illetve túltermelés esetén vissza a hálózatnak. Ezzel a kialakítással egyszerűbb a telepítés és adott az ellátás folytonossága is egy áramszünet esetén. (Ez utóbbi Amerikában sokkal gyakoribb, mint hazánkban.)

 

A Tesla Powerwall 2015-ös premierje óta gyakorlatilag hiánycikk. A  vállalat – eléggé el nem ítélhető módon – folyamatosan az autógyártást helyezi előtérbe, ezért az energia üzletág mindig a „maradék” cellákból gazdálkodik. Az energiatárolók és a kocsik aksija egyébként nem teljesen ugyanazzal a kémiával készül. Míg előbbi NMC (nikkel-mangán-kobalt oxid), utóbbi NCA (kikkel-kobalt-alumínium-oxid) összetételű, már ha az újabb LFP-s autóktól eltekintünk. Ami miatt mégis egymás szűk keresztmetszetei tudnak lenni, az a cellák gyártósorai. Korábban Nevadában 12 sor készítette az autók, míg 1 sor az energiatárolók celláit, de szükség esetén pár nap alatt át tudtak állni egyik vagy másik kémiára.

A legfrissebb hírek szerint azonban most már minden nevadai futószalag az autókat szolgálja ki, az energiatárolók pedig import (LG Chem) cellákkal készülnek. Az LG korábban már bejelentette, hogy növeli a gyártási kapacitását a Tesla megrendelési okán, így elképzelhető, hogy ezt nem csak az autókra, hanem a Powerwallok szállítmányaira is értették, és így már minden napelemes rendelés mellé tudnak aksit is adni.

Teljesítménynövelés

A Powerwallból eredetileg két változat készült volna: egy 10 kWh kapacitású, az áramszünetekre kihegyezett tároló, illetve egy 7 kWh-ás a napi töltésre-merítésre épített változat. Végül 2015 áprilisában utóbbi került csak piacra, az is 6,4 kWh teljesítménnyel, 5000 garantált töltési ciklussal. A berendezés nettó 3000 dolláros, azaz akkor árfolyamon 850 ezer forintos áron. Ebből a változatból 300 MWh kapacitásnak megfelelő, azaz valamivel kevesebb mint 50 ezer darab fogyott 1,5 év alatt.

2016 októberében mutatták be a jelenleg is kapható Powerwall 2-t, amelynek duplája, 13,5 kWh a tárolási kapacitása és jelenleg 6500 dollárba azaz nettó 2 millió forintba kerül Amerikában. Az energiatárolóból akár tízet is össze lehet kötni. A vállalat az eredeti modell piacra dobását követően 4 évvel, 2020 áprilisában szállította le a 100 ezredik darabot a termékből.

Musk most azt is bejelentette, hogy, ahogy ezt az autóknál már megszokhattuk, a sokéves tapasztalatnak és a kétirányú adatkapcsolatnak köszönhetően most már kicsit okosabbak az elérhető teljesítményértékekkel kapcsolatban. A Powerwall 2 eredetileg 5 kW folyamatos és 8 kW csúcsteljesítmény leadására voltképes, de most utólag, egy szoftverfrissítéssel nagyjából 50%-kal növelik meg ezeket az értékeket. A pontos növekedés a gyártási dátumtól függ majd.

 

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Biró Balázs

A fenntartható közlekedés elkötelezett híve, akit elsősorban a Tesla céltudatos és piacot felforgató tevékenysége rántott magával ebbe a világba, így publikációi elsősorban erre a területre koncentrálnak.