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
auto
2024. 04. 26. péntek

Szériában M Sport csomaggal jön a megújult BMW iX3

elektromos autó

Nem sokkal azután, hogy megjelent az európai piacon a BMW legújabb tisztán elektromos modellje, az iX3, máris megújul. Idén szeptemberben Münchenben az IAA MOBILITY 2021 nemzetközi autóipari kiállításon mutatkozik be a nagyközönségnek, gyártása pedig 2021 szeptemberében veszi kezdetét a BMW Brilliance Automotive senjangi egységében, helyi és export piacra egyaránt.

Villanyautó teszt: BMW iX3

Az új modellen karakteresebb megjelenést kap az orr rész a megnövelt méretű vese alakú hűtőrácsnak, a 10 milliméterrel keskenyebb fényszóróknak és az új első köténylemeznek köszönhetően, a talán legfontosabb újdonság azonban, hogy a BMW iX3 esetében az alapfelszereltség részeként lesz elérhető a modellspecifikus M Sport csomag. Az M csomag részeként aerodinamikai keréktárcsák alapfelszereltségként 19”, extraként 20” méretben rendelhetők. Az adaptív LED fényszóró szintén széria lesz, a BMW Laserlight opcionálisan rendelhető.

Az iX3 teljesítményére sem lehet panasz, ugyanis a 210 kW-hoz (286 LE) 400 Nm csúcs forgatónyomaték társul, amellyel a BMW iX3 6,8 másodperc alatt képes álló helyzetből 100 km/h sebességre gyorsulni. A frissítésnek köszönhetően nagyobb szerepet kapnak a sportos stílusjegyek, fokozódik a vezetési élmény, egyszerűbbé válik a jármű kezelése és még exkluzívabb lesz a belső tér, nagyobb lesz (12,3”) a középső infotainment képernyő is. Az autó akkumulátora 80 kWh kapacitású, a DC gyorstöltés maximális teljesítménye pedig 150 kW, ami 10 perc alatt 100 km hatótáv visszatöltését teszi lehetővé.

This slideshow requires JavaScript.

A biztonságról számos vezetéstámogató funkció gondoskodik, így alapfelszereltségként érkezik a Driving Assistant Professional csomagot kormányzó- és sávtartó asszisztens (Steering and Lane Control Assistant), automata Stop&Go funkcióval, automata sebességkorlátozás-asszisztenssel és útvonalfigyelő funkcióval dolgozó aktív tempomat (Active Cruise Control with Stop&Go function, automatic Speed Limit Assist and route monitoring), a parkolóasszisztens (Parking Assistant) tolatókamerával (Reversing Assist Camera) és a tolatási segéd (Reversing Assistant). A komfortot és a biztonságot egyaránt fokozza a BMW Live Cockpit Professional rendszer felhő-alapú BMW Maps navigációs rendszerrel és BMW Intelligent Personal Assistant szolgáltatással, valamint az Apple CarPlay integráció és az Android Auto előkészítés, a Remote Software Upgrade rendszer, illetve további digitális BMW Connected szolgáltatások.

Az új BMW iX3 két felszereltségi szintben rendelhető. Az „Inspiring” modellek metálfényezéssel, adaptív felfüggesztéssel, automata csomagtérajtó működtetéssel, panorámatetővel, elektromosan állítható ülésekkel, bőr bevonatú sport-kormánykerékkel és háromzónás előfűtés és előhűtés funkcióval ellátott automata klímarendszerrel érkeznek. Az „Impressive” felszereltségi szintű modellek a fentieken túl 20”-os könnyűfém felniket, akusztikus üvegezést, Vernasca bőrdíszítést, BMW Head-Up Display-t, Harman Kardon hangrendszert (Harman Kardon Surround Sound System) is kapnak.

285 millió euróért vásárolt lítiumot a BMW

A BMW Group az i modellek esetében a fenntarthatósági szempontok már a gyártásnál megjelennek, így például az elektromos motorok ritkaföldfémektől mentesen készülnek, a hatékony sorozatgyártásához pedig a másodlagos nyersanyagok alkalmazása is hozzájárul. A nagyfeszültségű akkumulátorokhoz szükséges kobaltot és lítiumot a bajor gyártó ellenőrzött forrásokból szerzi be. Az autók gyártása során a teljes termelési folyamathoz (az akku gyártást is beleértve) szükséges energia kizárólag megújuló erőforrásokból származik.

Napenergiával gyártott alumíniumra vált a BMW

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.