1000 elektromos buszból áll majd Katar flottája

2022-ig a közösségi közlekedésben működő buszainak 25%-át, 2030-ra pedig 100%-át elektromos hajtásúra cseréli Katar. A terv keretében az emírség egy ütemben a világ egyik legnagyobb, e-buszokra épülő hálózatát kívánja kiépíteni. A mintegy 1000 elektromos járműből álló buszflottához, amely naponta 50.000 utast szállít, az ABB szállítja a nagyteljesítményű töltőinfrastruktúrát.

A projekt keretében az ABB több mint 125 MW töltési kapacitást épít ki, amelyhez 1300 járműtelepi töltőcsatlakozót és 89 pantográfos töltőt szállít. A töltőket négy autóbuszgarázsban, nyolc buszállomáson és 12 metróállomáson telepítik majd. Az infrastruktúrával a Mowasalat (a helyi flottaüzemeltető) teljes elektromos buszflottájának feltöltése biztosítható éjszaka parkolás közben, üzem közben pedig, a pantográfos töltők biztosítanak gyors és kényelmes utántöltést az utasforgalom megzavarása nélkül. A pantográfos töltők közül négy mobil kivitelű lesz.

Frank Muehlon, az ABB E-mobilitás divíziójának vezetője így nyilatkozott: „Az ABB 2030-ig szóló fenntarthatósági stratégiájával összhangban arra törekszünk, hogy a technológia élvonalába tartozó, intelligens töltési megoldásainkkal elősegítsük, hogy a járműflottákkal ki tudják aknázni az e-mobilitásban rejlő lehetőségeket. Mivel a világ a zöld buszflották megvalósítása felé tart, így a megoldásainkkal azon a téren is élen járunk, hogy világszerte segítjük a nagyvárosokat és a régiókat megismerni az elektromos hajtás előnyeit, és bemutatni számukra, hogy az miként segíti elő az áttérést a tisztább és zöldebb közlekedési megoldásokra.”

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.