Főoldal » energia » Európa legnagyobb akkumulátora épülhet Bajorországban

Európa legnagyobb akkumulátora épülhet Bajorországban

A Shell Energy néhány héttel ezelőtt jelentette be, hogy az Egyesült Királyságban megkezdte kereskedelmi működését a 100 MWh-s energiatárolója, amely jelenleg Európa legnagyobbja, a létesítménynek azonban hamarosan új kihívója akadhat. 

A Siemens Smart Infrastructure, a Siemens okos hálózati megoldásokra specializálódott egysége, valamint a Zukunftsenergie Nordostbayern GmbH, amely egy a regionális energetikai cégeket tömörítő konzorcium, szándéknyilatkozatot írt alá Wunsiedelben egy 100 MW-os akkumulátoros energiatároló kulcsrakész felépítéséről. A 200 megawattóra tárolókapacitású telepnek az lesz a rendeltetése, hogy megújuló forrásból származó energiatöbblettel szolgálja ki a keresletet a villamosenergia-hálózatban jelentkező csúcsidőszakokban.

Kép: Siemens

Az ötezer négyzetméteren felépülő energiatároló létesítmény húszezer átlagos háztartás egy napon át történő áramellátására lesz képes. A lítium-ion akkumulátoros tárolórendszert a Fluence, a Siemens és az AES vegyesvállalata szállítja. A projektet a Siemens vezeti, beleértve a koncepció technológiai megvalósítását, valamint a középfeszültségű kapcsolórendszer kiépítését és a telep magasfeszültségű energiahálózattal való összekapcsolását is.

Az energiatároló létesítmények segítenek a villamosenergia-hálózat stabilizálásában és a megújuló forrásból származó energia jobb hasznosításában. A Fluence készülő tárolórendszerét nagy mennyiségű zöld energia tárolására és kibocsátására tervezték. A tiszta energia ennek köszönhetően az előállítástól eltérő időszakokban, többek között a drága csúcsterhelés idején is rugalmasabban felhasználhatóvá válik.

Júliusban ugyancsak Wunsiedelben ünnepélyes alapkőletétellel megkezdődött egy 8,75 megawatt kapacitású hidrogéntermelő üzem építése is. A létesítmény évente akár 1350 tonna hidrogén előállítására is képes lesz, kizárólag megújuló forrásból – például nap- vagy szélerőműből – származó energia felhasználásával. A szállítmányozás és az ipar ezzel a hidrogénnel évente akár 13 500 tonnával csökkentheti széndioxid-kibocsátását.

Az új hidrogéntermelő üzem Wunsiedel Energia Parkjában épül, a Siemens meglévő akkumulátorgyára és más iparvállalatok szomszédságában. Ezek a létesítmények a hulladékhőt vagy az elektrolízis során felszabaduló oxigént is fel tudják használni, összekapcsolt infrastruktúrájuk ezért egész Németország számára modellként fog szolgálni. A létesítmény 2022-ben kezdheti meg működését.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

dr. Papp László (Sol Invictus)

Technológiai elemző, és a Villanyautosok.hu csapatának megújuló energiákkal, energiatárolással, illetve piaci trendekkel foglalkozó szakértője. Célja, hogy minél többek számára tegye egyértelművé, hogy a fenntartható jövő gazdaságilag is a legracionálisabb választás.