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
auto
2024. 04. 26. péntek

Napenergiával gyártott alumíniumra vált a BMW

egyéb

Evidens ugyan, mégis az elektromos autók kapcsán került előtérbe, hogy az autóknak nem csak használat közben, de a gyártás során is jelentős a környezetterhelése. Az elektromobilitás mutatott rá arra, hogy az autók teljes életciklusára vetített károsanyag-kibocsátási értékek egyre nagyobb százalékát a beszállítói hálózatban jelentkező emisszió jelenti.

A részben vagy teljesen elektromos modellek jelentős mértékben csökkentik a járművek használata során keletkező szennyezést, miközben a környezetbarát, megújuló energiafelhasználást előtérbe helyező gyártási és szállítási folyamatok az autók születésével kapcsolatos szennyezést tudják jelentős mértékben csökkenteni.

A BMW Group sajtóközleménye arról számol be, hogy a cég napenergia felhasználásával előállított alumíniummal csökkenti tovább beszállítói hálózata károsanyag-kibocsátását. Az alumínium előállítása rendkívül energiaigényes folyamat (az alumíniumhoz szükséges timföld megmunkálása a globális alumíniumipar károsanyag-kibocsátási összértékének mintegy 60 százalékát teszi ki), ezért különösen fontos a gyártás során felhasznált energia forrása. A zöldenergia, ezen belül a napenergia felhasználása kimagasló lehetőségeket kínál az eljárás károsanyag-kibocsátásának csökkentésére.

Fotó: BMW

A bajor autógyártó idén százmillió euró összértékben vásárol az Egyesült Arab Emírségekből kizárólag napenergia felhasználásával előállított alumíniumot. Az így beszerzett 43.000 tonna alumínium kiteszi a Landshutban működő könnyűfém-öntöde egész évben szükséges anyagmennyiségének mintegy felét, amely több százezer tonnányi káros anyag kibocsátását előzi meg. A tiszta energiával gyártott alumíniumból Landshutban vázszerkezeti- és karosszériaelemek, illetve hajtáslánc-alkatrészek készülnek. Az elektromos járművek esetén az alumínium arányának növelése a súlycsökkentés érdekében különösen előnyös, mivel részben ellensúlyozni tudja az akkumulátor többlet-tömegét.

A BMW-nél is nő az elektromosított változatok részesedése az eladásban

„Arra törekszünk, hogy fenntarthatósági szempontból is irányt mutassunk és szisztematikusan teljesítsük hosszú távú fenntarthatósági céljainkat. A zöldenergiában rejlő lehetőségek kiaknázásával beszállítói hálózatunk károsanyag-kibocsátási célértékének több mint 50 százalékát képesek leszünk teljesíteni, a napenergia felhasználásával előállított alumínium beszerzése így jelentős lépés ez irányba” – fogalmazott Dr. Andreas Wendt, a BMW AG igazgatótanácsának beszerzésekért és beszállítói hálózatért felelős tagja.

Az Emirates Global Aluminium (EGA) vállalat a világon elsőként termel kereskedelmi célból kizárólag napenergia felhasználásával előállított alumíniumot, amelyhez az energiát sivatagi napelem-parkok biztosítják. Az EGA létesítménye a Dubaj mellett elterülő Mohammed Bin Rashid Al Maktoum napelem-parkból kapja a tiszta energiát. Az együttműködési szerződésnek köszönhetően a napenergia felhasználásával előállított alumíniumot a kezdetben kizárólag a BMW Group vásárolhatja meg.

„Nagy örömünkre szolgál, hogy a BMW Group az első ügyfelünk. Az alumínium könnyű, erős és végtelen alkalommal újrahasznosítható. Ezért is játszik fontos szerepet egyre hosszabb távon fenntartható életünkben. Ugyanakkor az is rendkívül fontos, hogy ezt az anyagot mennyire vagyunk képesek fenntartható módon előállítani, a napenergia felhasználása pedig meghatározó lépés ez irányba. Sivatagjainkban a napenergia természetes, bőséges mennyiségű erőforrás, amellyel olyan könnyűfém előállítását tehetjük környezetbaráttá, amely létfontosságú bolygónk jövője szempontjából” – mondta Abdulnasser Bin Kalban, az EGA vezérigazgatója.

Fotó: BMW

„Az EGA képében egy olyan erős együttműködő partnerre leltünk, amely a hosszú távú fenntarthatóságra éppúgy értékként tekint, mint mi magunk. Külön megtiszteltetés számunkra, hogy mi lehetünk az első ügyfelük, aki kizárólag napenergia felhasználásával előállított alumíniumot vásárol. Az alumínium fontos lépés az elektromos mobilitás térnyerésében, a fenntartható módon előállított alumínium pedig kiváltképp fontos vállalatcsoportunk számára” – tette hozzá Dr. Andreas Wendt.

A lépés kulcsfontosságú, de nem az egyetlen a vállalatcsoport beszállítói hálózatának átfogó károsanyagkibocsátás-csökkentési stratégiájában, amely 2030-ra 20 százalékkal alacsonyabb összemissziót céloz meg. A zöld energiával termelt alumínium vásárlása mellett a BMW Group a nyersanyag-tartalékok megóvása érdekében is fontos lépéseket tesz. A cél érdekében 2030-ra a BMW Group jelentős mértékben fokozza modelljeiben a másodlagos alapanyagokként használt, újrahasznosított nyersanyagok alkalmazását. A másodlagos alapanyagok használata lényegesen csökkenti a károsanyag-kibocsátást a korábban alkalmazott alapanyagokhoz képest, egyúttal segíti a természeti erőforrások megóvását is.

A müncheni székhelyű autógyártó célja, hogy 2030-ra több mint hétmillió darab hálózatról tölthető autója guruljon a világ útjain, illetve hogy ezek kétharmada teljesen károsanyag-kibocsátás nélkül üzemeljen.

Debrecen lesz a BMW e-autó stratégiájának kulcspontja

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.