Megérkezett a Tesla Model Y Európába, indulnak az átadások

Egészen pontosan egy hónappal ezelőtt adtuk hírül, hogy rendelhetővé vált a Tesla Model Y Európában is. A szállítások korai megkezdése egyben azt is jelentette, hogy nem a berlini, új szerkezeti és gyártási megoldásokkal rendelkező változatot kapjuk meg először, hanem a kínai gyár szállítja a kocsikat. Érdeklődő azért biztosan így is akadt szép számmal.

Most hivatalosan is megerősítették, hogy megkezdődnek a kiszállítások.

Ritka alkalom

A Teslának közismerten nincs PR osztálya és a cég kommunikációja sokszor hagy kívánnivalót maga után mind a média, mind a vásárlók felé. Ezért különösen érdekes, hogy az Y érkezéséről hivatalosan is beszámoltak egy LinkedIn posztban, illetve kiraktak egy kis promó videót erről a cég közösségi oldalára.

A legfrissebb adatok szerint egyébként júliusban a Tesla kínai gyárában 16.237 Model 3-at és 8210 Model Y-t gyártott exportra – valószínűleg ezek között vannak az első európai kiszállítások is. Augusztus 9-24. közötti érkezéssel 9 hajó van előjegyezve Kínából Európába, ami 30-35 ezer autót (Model 3 + Y) sejtet, de elképzelhető, hogy szeptemberben is érkezik még egy-két szállítmány.

A Model Y-ra visszatérve, több országból jelentettek a fentihez hasonló emaileket azok, akik már megrendelték a Tesla újdonságát. Ezekben a helyi kereskedés arról értesíti a vásárlót, hogy hamarosan átvehetik az autót, és kérik az ügyfelet, hogy válaszon ehhez egy megfelelő időpontot. A német villanyautós blogger Alex Voigt egyenesen úgy tudja, augusztus 19-én fogják bemutatni a sajtónak az első példányokat, és ezután kezdődnek a kiszállítások. Ezzel azért kicsit óvatosak lennénk, mert semmi ehhez kapcsolódó hivatalos médiaeseményről nem tudunk, elképzelhető, hogy csak a német képviselet egyéni akciójáról van szó.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Biró Balázs

A fenntartható közlekedés elkötelezett híve, akit elsősorban a Tesla céltudatos és piacot felforgató tevékenysége rántott magával ebbe a világba, így publikációi elsősorban erre a területre koncentrálnak.