Mától újabb járműkategóriára is igényelhető zöld rendszám

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) MTI-hez eljuttatott közleményéből megtudhattuk, hogy a mai naptól a tisztán elektromos motorkerékpárok is kaphatnak világoszöld alapszínű rendszámot.

Az elektromos autóknál a látványos megkülönböztetés legfontosabb előnye az ingyenes parkolás, amely az elektromos kétkerekűeknél első pillantásra feleslegesnek tűnik, ugyanis a motorkerékpárok a meghajtó motor típusától függetlenül a legtöbb nagyvárosban, sőt gyakran parkolóházakban is ingyenesen parkolhatnak.

Fotó: Lévai Gábor

Van azonban a zöld rendszámnak további, nagyon fontos, igaz egyelőre ritkábban érvényesülő előnye is. Szmogriadó esetén eddig egyetlen motorkerékpár sem közlekedhetett, ugyanis ezekre a járművekre nem osztanak az autókhoz hasonló környezetvédelmi besorolást. A zöld alapszínű rendszámmal végre megkülönböztethetők lesznek a tiszta üzemű robogók és motorkerékpárok.

Ezen kívül motorkerékpárnak  minősül néhány 3 és 4-kerekű típus is, például a Renault Twizzy. Ezt a kategóriát eddig mostohán kezelte a hazai szabályozás, az autók és a motorkerékpárok között őrlődve inkább mindkét kategória hátrányait, mintsem azok előnyeit élvezhették. Ezen a gyakorlaton is változtat az elektromos motorkerékpárok zöld rendszámozása, így mostantól a quadok és mopedautók is mentesülnek a regisztrációs adó, a visszterhes vagyonátruházási illeték, a parkolási díj, a szmogriadós közlekedési korlátozás, valamint jövő év elejétől a gépjárműadó megfizetése alól, amely több tízezer forintos megtakarítást jelent a tulajdonosok számára.

Az ITM tájékoztatása szerint jelenleg Magyarországon mintegy 3-400 elektromos motorkerékpár közlekedik (a 3 és 4 kerekű járműveket is beleértve), melyekből körülbelül 150 darabot tesznek ki a hétköznapi értelemben motorkerékpárnak nevezett kétkerekű járművek.

A már használatban lévő járművek üzemben tartói az időszakos műszaki vizsgálaton vagy szemlén kérhetik a környezetkímélő besorolást, az új (vagy külföldről használtan hazánkba érkező) járművek pedig már az első forgalomba helyezés során világoszöld alapszínű rendszámot kapnak.

Címlapkép: Lévai Gábor

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.