Főoldal » elektromos autó » Nem jött ki a matek, a francia város lemondta a hidrogénes buszokat

Nem jött ki a matek, a francia város lemondta a hidrogénes buszokat

2019-ben a franciaországi Montpellier városa és az EDF egy közös hidrogénes projektbe kezdett, amely magában foglalta egy 2,8 MW-os naperőmű és egy 2 MW-os elektrolizáló megépítését, 51 üzemanyagcellás busz beszerzését és a „tankolásukhoz” szükséges hidrogéninfrastruktúra kiépítését. A „Montpellier Horizon Hydrogen” ezzel az ország egyik legnagyobb hidrogénes mobilitási programjává lépett elő. A tömegközlekedés fenntarthatóbbá tételét szolgáló 29 millió eurós beruházáshoz az Európai Unió és a francia állam összesen 18 millió eurós támogatást biztosított. Az első 21 busz beszerzését 2023-ra irányozták elő, a maradék 30 pedig két évvel később állt volna szolgálatba.

Kép: SARTA

Montpellier vezetői azonban elkezdtek osztani-szorozni, majd azt mondták: mehh…

Michaël Delafosse, a Montpellier Méditerranée Métropole (a város térségét magába foglaló önkormányzati társulás) elnöke a múlt héten úgy döntött, hogy a buszokra leadott rendelést az irreálisan magas költségek miatt visszamondják.

Az üzemanyagcellás buszok ára 150 – 200 ezer euróval magasabb az elektromos buszokénál, ami a támogatások miatt nem jelentene problémát, de az üzemeltetésüket már saját zsebből kellene finanszírozniuk, és ezen a ponton vérzik el a hidrogén. Az üzemanyagcellás buszok működtetése évi 3 millió eurót emésztene fel, míg az elektromos buszoké csak 500 ezer euróba kerül, ami hatszoros különbség. Másképp nézve a hidrogénes buszok üzemeltetése kilométerenként 0,95 euró, szemben az elektromos buszok 0,15 eurós költségével.

A különbség abból adódik, hogy az áramot, amelyet egy elektromos jármű közvetlenül is fel tudna használni, át kell alakítani hidrogénné, majd ismét árammá, ami 50% körüli veszteséggel jár. Emellett még egy meglehetősen drága hidrogéninfrastruktúrát is ki kell építeni és fenn kell tartani – márpedig a hidrogén tárolás és szállítása se nem egyszerű, se nem olcsó.

Az önkormányzat idővel szeretné ingyenessé tenni a tömegközlekedést a helyi lakosok számára, ehhez pedig fontos lenne minél alacsonyabban tartani a működési költségeket. Jelenleg annak lehetőségét vizsgálják, hogyan lehetne a projektet úgy átalakítani, hogy ne essenek el a támogatásoktól, de egyúttal megfizethető is maradjon a későbbi üzemeltetés. Delafosse nyilatkozatában nem zárkózott el a hidrogénes buszok későbbi használatától, de ehhez előbb radikálisan olcsóbbá kellene válniuk.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

dr. Papp László (Sol Invictus)

Technológiai elemző, és a Villanyautosok.hu csapatának megújuló energiákkal, energiatárolással, illetve piaci trendekkel foglalkozó szakértője. Célja, hogy minél többek számára tegye egyértelművé, hogy a fenntartható jövő gazdaságilag is a legracionálisabb választás.