Tavaly 1%-kal csökkent a globális nukleáris kapacitás

Bár az atomenergia előző évi termelésére vonatkozó számokra még várnunk kell néhány hónapot, a World Nuclear Association folyamatosan frissülő adatbázisának köszönhetően azt már most is tudjuk, hogyan változott az atomreaktorok globális állománya 2021-ben.

A tavalyi évben 6 új reaktor épült: az Egyesült Arab Emírségekben, Indiában és Pakisztánban 1-1, Kínában pedig 3. Ez utóbbiak közül a Shidao Bay a világ első 4. generációs reaktora. A 6 egység összesített villamos teljesítménye 5,25 GW-ot tett ki.

Az elmúlt évben 10 új reaktor építése kezdődött meg, amelyek összkapacitása 8,89 GW. Oroszországban, és Törökországban 1-1, Indiában 2, Kínában pedig pedig 6 új beruházás indult.

Az elkezdett és a befejezett építkezések mind Ázsiára koncentrálódtak, és bár idén Európában, illetve Amerikában is új reaktorok fognak elkészülni, ez a jelenség mégis általánosnak tekinthető. A jelenleg építés alatt álló 59 GW nukleáris kapacitás fele 3 ázsiai országban található: Kínában, Indiában és Koreában.

A 2021-es évben 10 reaktort állítottak le véglegesen. Ezek közül 3 - 3 db Németországban és az Egyesült Királyságban, 1 -1 db pedig az Egyesült Államokban, Tajvanon, Oroszországban és Pakisztánban található. A bezárt egységek átlagéletkora közel 41 év volt, és összesen 8,7 GW-os kapacitással rendelkeztek.

Ha egyenleget vonunk az újonnan átadott és a leállított reaktorok között, akkor globálisan 4 darabbal és 3,4 GW-tal csökkent az állomány. A tavalyi évet ennek megfelelően 437 darab működő reaktorral zártuk, amelyek összesített villamos teljesítménye 389 GW-ot ért el, legalábbis papíron, mivel vannak olyan reaktorok, különösen Japánban, amely hosszú évek óta nem üzemelnek. Amennyiben csak a valóban működő reaktorokat nézzük, akkor a nukleáris kapacitás a 80-as évek vége óta alig 20%-kal volt képes növekedni.

Kép: World Nuclear Industry Status Report

A működő reaktorok átlagéletkora 31 év, negyedük azonban már 40 évesnél is idősebb. A véglegesen leállított reaktorok száma 202, közülük eddig 20 darabnak fejeződött be teljes egészében a leszerelése. A félbehagyott projektek száma 93, a többségük amerikai vagy szovjet/orosz.

2022-ben valószínűleg a tavalyinál is több atomerőmű fogja megkezdeni a működését, ezek közül azonban soknak már egy évtizede el kellett volna készülnie. Az Európai Unióban idén két új blokk befejezése várható, amennyiben nem jön közbe semmi. Az egyik a finn Olkiluoto 3, amely eddig 12 év csúszást hozott össze, a kivitelezést végző francia Areva pedig a csőd szélére jutott, de végre úgy tűnik, hogy célegyenesbe ért a projekt. A másik a Mohi atomerőmű 3-as egysége Szlovákiában, amely még ennél is hányatottabb sorsú. Az építkezés eredetileg 1985-ben kezdődött, de hat évvel később le is állt forráshiány miatt. A 2008-ban újrakezdett beruházás céldátuma eredetileg 2012. lett volna, ám a határidőt többször is meghosszabbították, és jelen állás szerint az idén fogja tudni megkezdeni a kereskedelmi működését.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

dr. Papp László (Sol Invictus)

Technológiai elemző, és a Villanyautosok.hu csapatának megújuló energiákkal, energiatárolással, illetve piaci trendekkel foglalkozó szakértője. Célja, hogy minél többek számára tegye egyértelművé, hogy a fenntartható jövő gazdaságilag is a legracionálisabb választás.