Döbbenetes, hol tartunk: videón, ahogy a világ másik végéről vezetnek egy autót

Hihetetlen belegondolni, hogy a technológiai fejlődés mostanra eljutott arra a szintre, hogy nem kell embernek ülni az autóban ahhoz, hogy az biztonságosan működni tudjon. Népes azonban azoknak a tábora, akik úgy vélik, hogy az önvezetés sosem fogja kiváltani az emberi irányítást, részben amiatt, mert nem tartják megbízhatónak, vagy etikus döntések meghozatalára képesnek a mesterséges intelligenciát, másrészt pedig azért, mert szerintük a vezetés egy olyan élmény, amelyet nem vehetnek el tőlünk a szoftverek és hardverek. De mi van, ha azt mondjuk, úgy is vezethetünk autót, hogy nem ülünk benne?

A Sony még 2021 áprilisában kezdte meg a teszteket a Vodafone-nal közösen, hogy feltérképezzék az 5G kommunikációs rendszer képességeit, és megvizsgálják a felhőbe gyűjtött különféle szenzoradatok alacsony késleltetésű átvitelének lehetőségét, valamint a felhőből a jármű felé történő valós idejű vezérlést. Most közzétett egy videót arról, hogy a tisztán elektromos Vision S prototípusát távoli vezérléssel irányítják a cég munkatársai. Ez még önmagában nem is annyira forradalmi, csakhogy míg az autó egy németországi tesztpályán gurult, a sofőr majdnem 10 ezer kilométerrel arrébb, egy tokiói irodában ült.

Attól persze még távol vagyunk, hogy bárki a számítógépasztala mögül irányítsa 5G-s autóját, de képzeljük el a lehetőségeket: home office-ban tolhatnánk a taxizást, és ahogy egy kommentelő írja a Sony videója alatt, „teljesen új értelmet nyer, hogy a gyerekeket elviszem a suliba”.

A japán elektronikai cégóriás a múlt heti CES kiállításon mutatta be a Vision S elektromos szedán SUV változatát, és jelentette be egy új cég megalapítását, ami valószínűleg egy nagy lépés afelé, hogy piacra dobja a két tanulmányautóját.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.