Itt az 1073 lóerős elektromos Subaru STI

A ma kezdődő Tokiói Autószalonon mutatkozott be a Subaru, és a motorsportra specializálódott leányvállalatának, az STI-nek (Subaru Tecnica International Inc.) a közös villanyautója, STI E-RA CONCEPT néven. A négy villanymotorral szerelt, összesen 800 kW (1073 lóerő) teljesítményű pályagép egy úgynevezett STI E-RA CHALLENGE PROJECT keretein belül készült, amelyet azért indított a vállalat, hogy megtapasztalja, hogyan alakul át a versenysport a karbonsemlegességre törekvő világban, és megismerje az új technológiákat.

Az STI E-RA tanulmány egy teljesen működő prototípus, legelső komoly feladata egy 6 perc 40 másodperces köridő felállítása lesz a Nürburgringen. Ennek a kihívásnak azonban majd csak 2023-tól fut neki az autó, addig Japán versenypályáin edzi a csapat már az idei évtől. A magas nyomatékú villanymotorok teljesítménye egyenként szabályozható igény szerint, ezeket egy 60 kWh kapacitású akkucsomag látja el energiával. A szerkezeteket a Yamaha szállítja a Subarunak.

„Az a konstrukció, amelyben a motorok közvetlenül a négy kerékhez vannak rögzítve, magas szintű reakciókészséget, és a karosszéria kifarolásának közvetlen szabályozását teszi lehetővé. Mivel ez egy olyan rendszer, amely maximalizálja a jármű kinetikai teljesítményét, és a jövő motorsportjának (FIA E-GT) szabályozása is magában foglalja, ezért úgy gondoljuk, hogy ez a legjobb irány a munkához” – írja az STI, ami arra utal, hogy a Subaru STI szemet vetett a 2023-ban induló elektromos versenysorozatra.

Tokióban egy másik elektromos tanulmányról is lerántották a leplet a japánok, mégpedig a Solterra STI Conceptről. Ez a márka legelső megvásárolható villanyautójának egy sportosabb változata, amely egyedi hátsó szárnnyal, körben végigfutó piros alsó spoilerrel, és egyéb dizájnelemekkel vadítja meg a karosszériát, de arról nem esik szó, hogy az autó hajtásrendszerét is érte-e változtatás.

 

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.