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
auto
2024. 04. 27. szombat

Egy hatalmas alaperőművet már kigolyóztak a piacról a megújulók

energia

Az Új-Dél-Wales államban (Ausztrália) található, közel 2,9 GW-os kapacitású Eraring szénerőmű a tervezettnél hét évvel korábban, már 2025-ben le fog állni a tulajdonos Origin Energy bejelentése szerint. A lépésre nem azért került sor, mert az állami szabályozás erre kényszerítette volna a tulajdonost, éppen ellenkezőleg. A kormányzatot sem állami, sem szövetségi szinten nem érdekli különösebben a klímavédelem vagy a levegőminőség. A rendkívül csalódott Angus Taylor energiaügyért felelős szövetségi miniszter a helyi energiaügyi miniszterrel karöltve máris az ellátásbiztonságért,  a munkahelyekért, illetve az áram árának emelkedése miatt aggódik, és biztosak lehetünk benne, hogy minden tőlük telhetőt meg fognak tenni a tulajdonosi döntés megváltoztatása érdekében.

Az Eraring szénerőmű. Kép: Origin

Erre azonban vajmi kevés az esély, az Origin ugyanis gazdasági okokból kényszerül idő előtt leállítani a Paksnál is nagyobb kapacitású szénerőművet. Lássuk mivel indokolta döntését a vezetőség:

„Az energiapiac ma nagyon más, mint 1984-ben, amikor az Eraring felépült. A szénerőművek egyre növekvő gazdasági nyomás alá kerültek az olcsóbban működő nap- és szélerőművek, illetve az akkumulátorok miatt, ami hosszú távon fenntarthatatlan”

Az Institute for Energy Economics and Financial Analysis már egy tavalyi jelentésében megállapította, hogy 2025-re veszteségessé válhat az Eraring működése, és úgy tűnik, hogy a vállalat ezt nem szeretné megvárni.

Az alaperőműveket arra tervezték, hogy folyamatosan a maximális teljesítményük közelében üzemeljenek, miközben a menetrendtartó és a csúcserőművek végzik a szabályozást. Ez a klasszikus, huszadik századi modell, ám Ausztráliában mára már 24%-os arányt értek el az időjárásfüggő megújulók, és ez sok mindent megváltoztatott. A nap- és a szélerőművek termelése időről időre akár a teljes fogyasztás 50%-át is elérheti, de már ennél kisebb aránynál is előfordulhat, hogy a gázerőművek mellett az alaperőműveket is le kell szabályozni. A rendszeres le- és felszabályozás komoly költségekkel jár, ráadásul az olcsón termelő megújulók leszorították az áram tőzsdei árát is. Ezt még valamelyest kompenzálja az esti csúcsidőszak magasabb árazása (amikor már nem süt a nap, de még magas a fogyasztás), de erre a piacra egyre nagyobb számban kezdenek belépni az akkumulátorok, ami idővel itt is korlátozni fogja az elérhető profitot.

Új-Dél-Wales erőművi termelésének egy hete. Klikk a nagyobb képért. Grafikon: opennem.org.au

A megújulók hullámzó teljesítményének kiegyenlítéséhez flexibilitásra van szükség, nem pedig nehezen és drágán szabályozható alaperőművekre. Az Origin is ebbe az irányba indult el, és 2025-re meg fog építeni egy 700 MW/2800 MWh-s akkumulátortelepet a bezárásra kerülő szénerőmű helyén. Az állam is felkészül arra, hogy még több megújuló energiás projektnek tudjon otthont biztosítani, ennek érdekében úgynevezett „megújuló energiás zónákat” hoz létre a legkedvezőbb adottságú területeken, ahol több gigawattnyi nap- és szélerőmű, illetőleg akkumulátorok számára építenek ki átviteli kapacitását. A hatalmas érdeklődést jelzi, hogy a New England Zóna 8 gigawattnyi szabad kapacitására 34 gigawattnyi ajánlatot nyújtottak be az érdeklődők.

Az Eraring bezárása átmenetileg csökkenteni fogja a többi szénerőműre nehezedő gazdasági nyomást, de a fejlődés irányát elnézve nem lehet kétséges, hogy a megújulók előretörése további áldozatokat fog szedni köreikben.

dr. Papp László (Sol Invictus)

Technológiai elemző, és a Villanyautosok.hu csapatának megújuló energiákkal, energiatárolással, illetve piaci trendekkel foglalkozó szakértője. Célja, hogy minél többek számára tegye egyértelművé, hogy a fenntartható jövő gazdaságilag is a legracionálisabb választás.