Kiszivárogtak a Tesla austini és berlini tervei

Az információ forrása ezúttal Troy, a megbízható Teslás eladási számok és újabban hírek szállítója, a legtöbb adat ráadásul teljesen logikusnak tűnik.

Igen, pletyka, nem hivatalos sajtóközlemény, de 10-es skálán legalább 8-ast adnánk a hitelességére.

Berlin

Berlinben az elmúlt hónapokban már zajlott a tesztgyártás, és állítólag volt nap, amikor már napi 100 autónál jártak, ami heti 500-as gyártási ütemet jelentett. A Tesla célja, hogy április végéig – tehát két hónapon belül – ezt megduplázza, és heti 1000 autó készüljön a német üzemben. Június végéig munkába áll a második műszak is – ez valószínűleg a gyártási ütem újabb duplázódását jelenti majd, ami hasonló felfutási görbét jelent, mint amit Sanghajban láttunk. Anno ott is az év közepén kezdett a második műszak, ami arra enged következtetni, hogy bár a tömeggyártás kezdete egy negyedévet csúszott a kínaihoz képest, de időt nem veszítettek, a próbagyártással megfelelő ütemet tudtak diktálni.

A vadiúj Model Y váz alulról – ez az egész mindössze két daraból áll. Forrás: @DerCaspar, Twitter

Úgy néz ki a korábbi értesülések – miszerint az év közepére készül el a berlini akkugyár – helytállóak voltak, mert a friss információ arról szól, hogy a harmadik, vagy a negyedik negyedévben történhet meg az átállás a 4680-as cellákra Európában, ehhez azonban  három hétre le kell állítaniuk majd a gyártást. Addig is Sanghaj látja el aksikkal Berlint, de nem 2170-es cellákat, hanem komplett akkupakkokat szállítanak majd. Erre egyébként ott megfelelő kapacitás is van, akár heti 5000 akkucsomag exportjára is kész a kínai gyár –  ezekbe korábbi értesülések szerint LG cellák kerülnek majd.

A Giga Berlinben jelenleg kettő Giga Press prés-öntő gép üzemel, és további kettő telepítése van folyamatban. Ezek a berendezések egyenként 2500 darab legyártására elegek hetente, de mivel egy autóhoz két ilyen elem kell – a kocsi vázának eleje és hátulja -, ezért páronként számolhatunk 2500 autóval. Összesen egyébként nyolc gépre van tervezve az üzem préscsarnoka, amit már láttunk korábban az alapozásnál is, így négy géppárral lesz elérhető az évi 500 ezres gyártási tempó.

Texas

Texasban is 8 Giga Pressnek van hely, de emellett lesznek itt ezeknél nagyobb prés-öntő gépek is, a Cybertruck számára.

A 4680-as akkupakk keresztmetszeti nézete. Forrás: @Gfliche, Twitter

Az aksik kapcsán nemrég jelentette a cég, hogy a fremonti Kato Road pilot üzem januárban elérte az 1 millió legyártott cellaszámot, most pedig arról számolnak be az informátorok, hogy március végéig a cél a második millió legyártása. Számításaink szerint ez így összesen nagyjából 2400 autóra lehet elég, ami a gyártás felfuttatásának elején elegendő mennyiség, azonban rohamosan növelni kell a tempót. Nos, ebben segít majd a cellák helyben, azaz Texasban történő gyártása és most az is kiderült, hogy ennek megkezdésére április eleje a belső céldátum.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Biró Balázs

A fenntartható közlekedés elkötelezett híve, akit elsősorban a Tesla céltudatos és piacot felforgató tevékenysége rántott magával ebbe a világba, így publikációi elsősorban erre a területre koncentrálnak.