Akkus tárolóval épül napelempark Sümegen

Akkumulátoros energiatárolóval támogatott napelempark épül Sümegen, amely a tervek szerint 2024 tavaszára készül el – írja az MTI Navracsics Tibor kormánybiztos sajtótájékoztatója alapján.

Bártfai Béla, a beruházást megvalósító HEXUM csoport tulajdonosa, a Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetség vezérigazgatója elmondta, hogy a csaknem 40 millió eurós (15 milliárd forint) költségvetésből megvalósuló 25 megawatt teljesítményű napelemparkhoz 6 MW teljesítményű, 24 MWh tárolókapacitású akkumulátoros tároló tartozik majd. Az akkumulátornak köszönhetően az erőmű napsütéstől függetlenül képes lesz a hálózatot energiával ellátni.

Magyarországon egyedülálló lesz a megoldás abban a tekintetben is, hogy a korábban létesült lítium alapú akkumulátoros energiatárolókkal szemben ebben a projektben vanádium alapú tárolót alkalmaznak, melynek élettartama hosszabb.

A töltéshordozóként vanádiumot tartalmazó, ún. vanádium redox folyadékáramos akkumulátorok előnyei között felsorolható, hogy károsodás nélkül korlátlan ideig lemerülve tarthatók, de önkisülésük is gyakorlatilag nulla. A VBR akkumulátorok széles hőmérséklet-tartományban használhatók, biztonságos, nem gyúlékony vizes elektrolitot alkalmaznak. Magas töltési-kisütési ciklusszámot (15.000-20.000 ciklus) képesek elviselni és viszonylag alacsonyak a költségei.

A technológia hátrányai a viszonylag rossz energia/térfogat arány és a vizes elektrolit nagy tömege. Telepített energiatárolónál azonban ezek nem igazán jelentenek problémát. További negatívumként felsorolható a viszonylag alacsony töltési-kisütési hatékonyság (vezetéktől vezetékig kb. 75%), illetve a vanádium-oxidok magas toxicitása.

Címlapkép: pxfuel.com

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.