Pénteken újra utcára vonulnak a fiatalok

Március 25-én, pénteken immár hetedik alkalommal ismét világszerte utcára vonulnak a fiatalok, hogy felhívják a döntéshozók figyelmét a klímaváltozás elleni azonnal fellépés fontosságára. A Fridays For Future mozgalmat Greta Thunberg keltette életre még 2018-ban, amelyhez Budapest is csatlakozott, így a bolygónk éghajlatáért és a saját jövőjükért aggódó résztvevők a magyar fővárosban is tüntetni fognak. A klímavédő fiatalok délelőtt 10:00-kor gyülekeznek a budapesti Deák Ferenc téren, és innen indulnak a Kossuth térre.

Forrás: Fridays for Future

A pénteki klímasztrájk igencsak aktuális lesz, merthogy bő egy héttel a miniszterelnök-választás előtt a szervezők és a résztvevők egy nagyon fontos üzenetnek szeretnének hangot adni: a magyar lakosság számára prioritás a kibocsátás-csökkentés, a tiszta levegő és a felelős természetvédelem, így bármelyik párt is kapja a szavazatok többségét, érdemi zöld programmal kell kormányoznia Magyarországot.

Fotó: Járdány Bence / Greenpeace

A megmozdulás egyben szolidaritási tüntetés is lesz az ukrajnai háború elszenvedőivel, valamint a sztrájkoló tanárokkal, így mindkét témával kapcsolatban felszólalnak majd a résztvevők. Az eseményen a Fridays For Future képviselői felolvassák követeléseiket a döntéshozókkal szemben, de beszédet mond Puskás Peti énekes is, mikrofont ragad Kamarás Orsolya a sztrájkoló tanárok nevében, továbbá Mező János Bálint Greenpeace-igazgató, és Fehér Zoltán, a WWF Magyarország zoológusa is szót kap. A klímatüntetés a Дeva koncertjével ér véget 14:00-kor, bővebb információkat a Facebook-eseményben lehet találni.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.