Főoldal » elektromos autó » Lincoln csillaga: elektromos luxustanulmány Amerikából

Lincoln csillaga: elektromos luxustanulmány Amerikából

Az amerikai Lincoln autómárka elektrifikációs törekvéseiről bizonyára kevesen tudnak többet annál, mint hogy a korábbi hírek szerint a Ford leányvállalataként működő autógyártó a Rivian technológiáját használta volna fel elektromos modelljeinek fejlesztéséhez. Csakhogy ez végül nem történt meg, és az eredetileg 2021-re tervezett villanyautó sem készült el, így a Lincoln kínálatában továbbra is a plug-in hibrid meghajtású luxusautók jelentik az elektromobilitás csúcsát. A márkánál viszont abban bíznak, hogy ez már nem sokáig lesz így.

2025-ig összesen három új villanyautót tervez piacra dobni a Lincoln, amihez egy negyedik csatlakozik 2026-ban, így az évtized második felére a gyártó globális autóeladásainak több mint felét a zéró károsanyag-kibocsátású járművei fogják adni. Részleteket egyelőre nem tudni, de bemutatkozott a Lincoln Star elektromos tanulmányautó, ami a következő években érkező modellek dizájnvilágát hordozza – néhány egészen eszement ötlettel társítva.

Mivel ez egy koncepció, a műszaki jellemzőkről nem nyilatkozott a Lincoln, inkább a jármű elegáns és modern stílusjegyeit taglalta. A Star fő attrakciója a fényjáték, amit a karosszériáján található digitális felületeken képes előadni. Ennek központi eleme a márka csillag alakú, megvilágított emblémája.

A Lincoln Star egy hátsó-, és összkerékmeghajtásra képes rugalmas, elektromos padlólemezre épült, amelynek adottságait a tervezők arra használták, hogy egy rendkívül tágas utasteret teremtsenek meg a luxusautóban. A kényelmes ki- és beszálláshoz elengedhetetlenek az ellenkező irányba nyíló ajtók, amelyek azonnal felfedik az utasok előtt a hatalmas fényűző teret. A hátsó ülések között még italhűtő is helyet kapott.

A jármű legszembetűnőbb különlegessége a masszív első csomagtartó (frunk), amely fiókhoz hasonlóan kihúzható a jobb hozzáférés érdekében. A motorháztetőn elektrokromatikus üveget helyeztek el változtatható áttetszőséggel, azaz menet közben az üveg beengedi a fényt, álló helyzetben azonban elrejti a csomagokat a kíváncsi szemek elől. A hátsó csomagtartó sem maradt „normális”, itt a csomagtérajtó kinyitásával egy fotelt varázsolunk elő magunknak.

Talán mondani sem kell, hogy a Lincoln Star nem sorozatgyártásra készült, de bizonyos stílusjegyei biztosan visszaköszönnek majd a 2024 és 2025 környékén érkező elektromos Aviator és Corsair modelleken.

 

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.